Cum tratăm alergiile respiratorii?

Bacteria Mycobacterium tuberculosis
Eficienta tehnologiei luminii ultraviolete UV-C in controlul raspandirii tuberculozei si a bolilor cu transmitere aeriana
ReSTART HoReCa – adaptarea unitatilor hoteliere la contextul pandemic actual
alergii respiratorii

Sursa: Freepik.com

Odată cu venirea sezonului cald, foarte multe persoane se confruntă cu alergii respiratorii. Acestea apar în momentul în care sistemul nostru imunitar răspunde la diverși factori. În contact direct cu aceștia, răspunsul sistemului imunitar constă in apariția unor iritații la nivelul epidermei, inflamații la nivelul căilor respiratorii etc. 

Deoarece alergiile devin tot mai agresive și mai greu de calmat, specialiștii recomandă tot mai mult utilizarea tehnologiei luminii UV-C ca mijloc de prevenire. Cu o experiență de 30 de ani, BIOCOMP pune la dispoziția românilor o gamă completă de lămpi bactericide cu UV-C. Caracterizate de o eficiență de până la 99,99% împotriva alergenilor respiratori, aceste aparate au capacitatea de a dezinfecta aerul chiar și în prezența umană.

Care sunt factorii ce declanșează alergiile respiratorii?

Alergenii care produc cele mai multe alergii respiratorii reprezintă de fapt substanțe din aer care intra în organism prin intermediul căilor respiratorii. Cei mai întâlniți alergeni respiratori sunt următorii:

1. Polenul 

alergie polen
Sursa: Freepik.com

Provoacă alergii sezoniere, care pot lua forma unor rinite alergice ușoare, conjunctivită sau chiar astm. În sezonul primăvară-vară, vă puteți confrunta cu acest tip de alergen. 

Polenul de arbori (salcie, plop, arin etc.) este împrăștiat dimineața, dar la prânz se resimte mult mai ridicat concentrația de polen în aer. Polenul plantelor (ambrozie, artemisia, măcrișul etc.) este destul de agresiv, mai ales din cauza poluării. Aceasta intensifică polenizarea, fapt ce conduce la alergii respiratorii severe. 

2. Sporii de mucegai 

alergie mucegai
Sursa: Pexels.com

Mucegaiul reprezintă o ciupercă microscopică care se reproduce prin spori. Aceștia nu pot fi observați cu ochiul liber și se regăsesc în aer atât în exterior, cât și în interiorul locuinței. Ei se hrănesc cu reziduuri vegetale și se înmulțesc foarte repede în medii în care umiditatea este crescută. Sporii de mucegai pot fi uscați (la temperaturi calde) și umezi (la umiditate ridicată). 

Asociat cu astmul agresiv este alergenul numit alternaria și reprezintă un mucegai regăsit în mediul exterior. În locuință, apar din cauza condensului, determinând umiditate și temperaturi crescute. Fiind mediul perfect pentru sporii de mucegai, aceștia pot provoca eczeme, sinuzite, boli pulmonare, astmul sever etc.

3. Epiteliile animalelor 

alergie animale
Sursa: Freepik.com

Alergenii ce provoacă aceste reacții sunt de fapt proteine regăsite în salivă, pe epidermă, urină sau blană. De asemenea, blana sau părul animalelor de companie poate depozita și alți alergeni ca praful sau polenul. Spre exemplu, alergia respiratorie la pisică reprezintă o reacție la proteina numită Fel d1, iar la câine alergenul este reprezentat de proteina Can f1.

4. Acarienii

alergie acarieni
Sursa: Stockvault.com

Sunt microorganisme din categoria arahnidelor. Cei mai cunoscuți acarieni sunt Dermatophagoides pteronyssinus și Dermatophagoides farinae. Aceștia pot supraviețui în orice tip de mediu, dar sunt atrași în special de umiditate. Din acest motiv, îi regăsiți în salte, perne, covoare, draperii etc. 

Alergia la acarieni se produce din cauza proteinei digestive Der P1, ce se găsește în excrementele acestora. Acarienii de praf constituie cauza existenței prafului din casă, unde aceștia contribuie la crearea unei pulberi în aer atunci când realizezi activități zilnice (aspirat, curățat covor etc.).

Care sunt simptomele alergiei respiratorii?

cum se manifesta alergiile respiratorii
Sursa: Freepik.com

Reacțiile organismului la alergenii din mediul înconjurător diferă în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia. Alergiile respiratorii se întâlnesc la foarte mulți copii, motivul fiind rezistența mult mai scăzută în fața factorilor nocivi din mediu. De asemenea, putem discuta și despre ereditate în contextul acestor alergii. Dacă unul dintre părinți prezintă alergii respiratorii, atunci există și o predispoziție ridicată pentru copil să le manifeste. 

O alergie respiratorie poate provoca afecțiuni la nivelul:

  • Ochilor și a nasului – apar inflamații la nivelul mucoasei nazale (rinita alergică) și afecțiuni oculare (conjunctivită);
  • Plămânilor – se produc inflamații cronice la nivelul căilor respiratorii, fapt ce îngreunează fluxul de aer (astmul bronșic);
  • Pielii – pot apărea iritații și inflamații la nivelul epidermei, care conduc la dermatita atopică, eczeme, urticarii ș.a.

La cel mai mic contact cu alergenii, persoanele care prezintă un sistem imunitar slăbit se confruntă cu reacții alergice ca:

  • Strănut;
  • Tuse puternică și repetitivă;
  • Secreții nazale (mâncărime puternică a nasului);
  • Iritații ale gâtului;
  • Afecțiuni la nivelul ochilor (lăcrimare, ochii roșii, senzații agresive de mâncărime);
  • Erupții la nivelul pielii;
  • Dificultăți de respirație (senzații de angoasă)
  • Wheezing (eliberarea unui sunet în timpul respirației);
  • Vărsături, diaree, dureri abdominale.

Aceste simptome oscilează în funcție de alergen. Spre exemplu, alergia la polen se manifestă cu precădere prin secreții nazale și strănut. Astmul bronșic este determinat de sporii de mucegai

Indiferent dacă ești sau nu predispus la diverse alergii, mucegaiul întotdeauna provoacă iritații la nivelul nasului, pielii sau a ochilor. Însă, cea mai severă formă de alergie este cea legată de blocarea căilor respiratorii. Persoanele cu probleme la nivelul sistemului imunitar sau care suferă de boli pulmonare pot avea complicații la nivelul aparatului respirator prin simplul contact cu sporii de mucegai.

Cum puteți preveni apariția alergiilor respiratorii?

metode de prevenire alergii respiratorii
Sursa: Freepik.com

Pentru alergiile respiratorii nu există un tratament preventiv, în schimb există numeroase soluții prin care vă puteți feri de alergeni. Primul pas constă în identificarea factorilor la care manifestați reacții alergice. Realizarea unui test alergologic reprezintă una dintre măsurile principale ce trebuie efectuate. Acest test depistează alergenii la care sunteți predispus. 

Există și alte metode practice de evitare a alergenilor:

1. Folosirea lămpilor bactericide cu lumină ultravioletă UV-C – ele garantează o curățare sigură a aerului;

2. Curățarea și igienizarea eficientă a locuinței – curățarea zilnică elimină praful și alți alergeni ce au un efect negativ asupra sănătății organismului;

3. Curățarea constantă a lenjeriei de pat – previne apariția acarienilor și a ploșnițelor de pat;

4. Dezinfectarea permanentă a bucătăriei și a băii – se reduce riscul de apariție a ciupercilor și a altor bacterii dăunătoare;

5. Spălarea hainelor cu produse antibacteriene;

6. Utilizarea umidificatoarelor și a purificatoarelor de aer – se diminuează semnificativ alergenii din aer, praful sau chiar mirosul neplăcut; 

7. Realizarea unei rutine zilnice de îngrijire (ex. spălarea cât mai des a mâinilor cu săpun antibacterian);

8. Evitarea florilor ce conțin polen în locuință;

9. Limitarea accesului animalului de companie (dacă aveți animal de companie este primordial să igienizați zona în care are acces și să îi curățați blănița minim o dată pe săptămână).

Importanța utilizării lămpilor bactericide BIOCOMP în dezinfecția aerului

Pentru dezinfectarea eficientă a aerului (99,99%), tehnologia luminii ultraviolete UV-C este soluția. Dispozitivele de dezinfectare a aerului cu lumină ultravioletă UV-C sunt cunoscute și după denumirile următoare:

  • Lămpi UV;
  • Lămpi bactericide;
  • Lămpi germicidale.

Aceste lămpi sunt dispozitive sigure de dezinfecție care emit o lumină ultravioletă în vederea dezinfectării și purificării aerului din locuință. 

Lămpile bactericide BIOCOMP sunt dispozitive sigure și eficiente de dezinfectare a aerului, ce nu produc ozon sau alți compuși chimici, realizând un proces de curățare 100% ecologic. 

Aceste dispozitive sunt special realizate pentru a funcționa în cele mai bune condiții chiar și în prezența umană. Ca tip de instalare, acestea se montează pe perete și dispun de grile cu fante care direcționează lumina UV pentru a permite o dezinfectare completă a aerului.

Concluzii

Alergiile respiratorii sunt din ce în ce mai întâlnite și totodată devin mult mai greu de controlat. Din acest motiv, prevenirea lor a devenit o nevoie tot mai pronunțată la nivelul întregii populații. Pentru a elimina riscul de apariție a alergiilor respiratorii, o soluție eficientă este achiziționarea lămpilor bactericide BIOCOMP.

Având o expertiză de 30 de ani în producerea unor dispozitive de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C, compania BIOCOMP furnizează un sistem eficient de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminaților, indiferent de domeniul de activitate.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!