Promotii BIOCOMP
Descopera promotiile active cu ocazia celor 30 de ani aniversari
Magazin lampi bactericide
Am lansat primul magazin specializat de dispozitive de dezinfectie UV
Comunicat BIOCOMP

Avand in vedere faptul ca in spatiul public s-au vehiculat informatii eronate, contradictorii si nedocumentate, referitor la siguranta si eficienta utilizarii tehnologiei luminii ultraviolete pentru dezinfectie, compania BIOCOMP isi prezinta pozitia in urmatorul comunicat

Confuzia nr. 1: Principala confuzie vehiculata este referirea la lumina ultravioleta, sau la lumina UV in general.

Explicatie: Este gresit, deoarece doar lumina ultravioleta UV-C (nu UV) este utilizata de peste 100 de ani ca mijloc ecologic de dezinfectie. Este vorba despre lumina ultravioleta emisa pe o lungime de unda determinata de 253,7 nm (din spectrul total UV care este cuprins intre 200-400 nm), conform:

  1. UV-A (315-400nm);
  2. UV-B (280-315nm);
  3. UV-C (200-280nm).

Confuzia nr. 2: Este sigura pentru oameni utilizarea luminii ultraviolete UV-C pentru dezinfectie?

Explicatie: Intrebarea este formulata incomplet, fara precizari importante, motiv pentru care genereaza confuzie.

Utilizarea luminii ultraviolete UV-C pentru dezinfectie este sigura daca se cunosc si se folosesc corespunzator cele 2 categorii distincte de dispozitive de dezinfectie UV-C, care sunt destinate unor activitati total diferite:

  • Dispozitive de dezinfectie UV-C ce trebuie utilizate numai pentru dezinfectia aerului din incaperi, in orice domeniu de activitate, in prezenta sigura  a oamenilor. Aceste dispozitive sunt numite din 1930, de la inventare,  dispozitive cu grile, with leuvre, upper air luminaires sau upper air germicidal.

Principiul functionarii sigure si eficiente este ca acestea formeaza un strat de lumina UV-C dezinfectanta controlat, doar la nivelul tavanului incaperii. Aerul, care circula prin convectie, urca si este dezinfectat, apoi coboara spre utilizator, oamenii neintrand niciodata in contact direct cu lumina ultravioleta UV-C.

Recomandarea dispozitivului potrivit se face numai de catre specialisti in functie de volumul de aer, inaltimea incaperii, mobilare, destinatie, finisaj interior, tip ventilatie etc.

Lampa bactericida UV-C pentru dezinfectia aerului
  • Dispozitive de dezinfectie UV-C ce trebuie utilizate numai pentru dezinfectia suprafetelor din incaperi, in orice domeniu de activitate, numai in absenta oamenilor. Aceste dispozitive au fost inventate in urma cu peste 100 de ani si sunt numite si lampi bactericide, lampi cu ultraviolete sau lampi UV.

Utilizarea acestor dispozitive se face doar in absenta oamenilor, conform manualului si procedurilor de utilizare ale producatorului,  inclusiv cu norme SSM specifice afisate. Lumina UV-C emisa este focalizata spre suprafetele ce se doresc a fi dezinfectate, nerespectarea celor mai de sus putand duce la intrarea in contact direct a persoanelor cu lumina UV-C si producand efecte nedorite. Aceste efecte nu sunt cronice si sunt total reversibile in 24/48 de ore.

Recomandarea dispozitivului potrivit se face numai de catre specialisti, in functie de suprafata, posibilitati montare (fixa sau mobila) etc.

Confuzia nr. 3: Lumina ultravioleta produce ozon? Este acesta bun sau nu pentru dezinfectie si sigur pentru oameni?

Explicatie: Singura categorie de lumina ultravioleta folosita pentru dezinfectie, si anume UV-C, nu produce ozon.

Ozonul este iritativ pentru tractul respirator uman si, ca urmare, nu este de dorit acolo unde traiesc si lucreaza  oamenii, producand efecte grave.

Dispozitivele de dezinfectie UV-C produse de BIOCOMP au inglobate ca emitator de lumina UV-C tuburi profesionale, din sticla speciala de quartz, care nu genereaza ozon.

Atentie insa la multitudinea de asa zise lampi cu ultraviolete prezente pe piata, care produc ozon fara sa mentioneze acest lucru!

 Martie 2021

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!