Birourile deschise si cele semi-deschise favorizeaza transmiterea celor mai raspânditi microbi, virusuri si bacterii, altfel spus ne supun unui risc mai mare de a ne îmbolnavi. Daca mai punem la socoteala faptul ca, fiecare dintre noi, la un moment dat, suntem bolnavi si trebuie sa mai finalizam sarcinile de lucru, devenim noi insine „fabrici umblatoare” de microbi dezgustatori. Astfel, fiecare cladire de birouri devine un focar de infectii si, probabil, singura solutie ar fi sa lucram cu totii de acasa :).
Un studiu suedez despre transmiterea microbilor la locul de muncă, demonstrază că persoanele care lucrează în birouri deschise și semi-deschise sunt de 2 ori mai predispuși să-și ia concediu medical (cel puțin de o săptămână) comparativ cu cei care sunt singuri în birou. O cercetare similară întreprinsă pe 2400 de angajati danezi demonstrează că persoanele din birouri deschise au cu 60% mai multe șanse să își ia concediu medical decât cei care au birou privat. Un sondaj întreprins pe 10.000 de muncitori din multiple tari, indică faptul că angajații din birourile deschise și-au luat, în medie, 3-4 zile de concediu medical pe an, în comparație cu angajații care lucrau de acasă, care însumează doar 1-2 zile de concediu medical.
Și totuși, de ce favorizează transmiterea bolilor birourile open-space sau semi open-space? Haideți să cercetăm mai în detaliu! Răceala reprezintă un termen generic care însumează o multitudine de virusuri care cauzează simptome similare. Gripa, la rândul ei, este cauzată de altă multitudine de virusuri. Toate aceste virusuri se răspândesc prin 3 căi:
1. O persoană infectată își atinge nasul sau gura, preluând microbul și depozitându-l prin atingere pe o altă suprafață. Colegul acestuia atinge suprafața respectivă, preia virusul pe mâini și apoi își atinge nasul sau gura și se infectează la rândul lui.
2. O persoană infectată tușește sau strănută, iar colegul vecin inhalează sau înghite stropi microscopici infectânduse cu acel virus.
3. O persoană infectată tușește sau strănută, lăsând în aer un nor de particule virale, prin care trece o persoană sănătoasă și le inhalează.
Lucrând în colectiv dispar barierele fizice între angajați, astfel ușurându-se transmiterea virusurilor, bacteriilor și a microbilor! Un microbiolog celebru de la CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor este o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA) afirmă că: „Oamenii tușesc și respiră in directia ta sau a spațiului tau de lucru. Dacă ești separat de un perete și oamenii nu au acces la spațiul tău de lucru, e logic că vei avea mai puține șanse să te infectezi. Într-un spațiu deschis, până și colegii care stau la trei scaune distanță de tine pot reprezenta un risc pentru sănătatea ta. Chiar celelalte spații pe care le folosești la comun cu colegii tăi, cum ar fi baia, bucătăria, holul sau obiecte comune precum proiectorul, tastaturile, pixurile, telecomenzile, xeroxurile reprezintă un vehicul pentru microbi! În plus, birourile circulă același aer viciat din care respiră toți indivizii, iar norii de particule virale ajung cu ușurință în plămânii tăi.”
Sperând că nu v-am speriat prea tare, 🙂 ținem să vă reamintim că există câteva trucuri salvatoare care stau la îndemâna oricui:
– spălatul frecvent pe mâini;
– evitarea atingerii gurii, ochilor și nasului;
– vaccinurile;
– folosirea lămpilor bactericide de birou care distrug în proporție de 99,9% virusurile, bacteriile și microbii responsabili pentru cele mai frecvente boli transmise la serviciu (gripă, răceală, TBC, hepatită, enterocolită etc).
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.