Ce sunt infectiile nosocomiale și cum le putem preveni?

Magazin lampi bactericide
Am lansat primul magazin specializat de dispozitive de dezinfectie UV
Am lansat primul numar al revistei UV MAGAZIN!
prevenirea infectiilor nosocomiale

Sursa: Freepik.com

Infecția nosocomială sau infecția intraspitalicească este o infecție pe care un pacient o dezvoltă în timpul spitalizării. Pot intra în categoria infecțiilor nosocomiale infecțiile care nu sunt prezente la internare, ci care se dezvoltă cu cel puțin 48 de ore după aceasta.

Din cauza numărului tot mai ridicat de cazuri de infecții spitalicești, a apărut necesitatea de a apela la soluții mai eficiente, economice și ecologice, ca metodă de eliminare a acestor probleme. Principala alternativă la soluțiile utilizate pe scară largă în prezent este dezinfecția bazată pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C. Aceasta este utilizată de zeci de ani în țările dezvoltate ale lumii, dar este mai puțin cunoscută în Europa de Est. 

În România, BIOCOMP produce de 30 de ani, în fabrica proprie, o gamă completă de dispozitive de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C (lămpi bactericide), cu o eficiență de până la 99,99% împotriva agenților patogeni:

  1. dispozitive pentru dezinfecția suprafețelor (utilizate doar în absența oamenilor), 
  2. dispozitive pentru dezinfecția aerului (care sunt special concepute pentru a fi utilizate în prezența umană),
  3. dispozitive speciale, pentru dezinfecția rapidă și eficientă a sălilor de operații, saloanelor pacienților, unităților de primiri urgențe, secțiilor ATI etc.

Cât de frecvente sunt infecțiile nosocomiale și unde pot să apară?

cat de frecvente sunt infectiile nosocomiale
Sursa: Freepik.com

Infecțiile nosocomiale afectează atât țările dezvoltate, cât și țările sărace. Infecțiile dobândite în mediul medical sunt printre principalele cauze de deces și morbiditate crescută la pacienții spitalizați.

În ciuda progreselor din domeniul sănătății publice și al îngrijirilor medicale, infecțiile continuă să se dezvolte la pacienții spitalizați și la personalul spitalului. Factorii care favorizează apariția acestor infecții sunt: 

  • Imunitatea scăzută a pacienților; 
  • varietatea tot mai mare de proceduri medicale și tehnici invazive care creează căi potențiale de infecție; 
  • transmiterea bacteriilor rezistente la medicamente în rândul pacienților din spitalele aglomerate, unde practicile slabe de control al infecțiilor pot facilita transmiterea.

Infecțiile nosocomiale apar adesea:

  • la răni chirurgicale; 
  • în tractul urinar; 
  • în tractul respirator. 

Cercetările arată că cele mai multe infecții nosocomiale apar în unitățile de terapie intensivă și în secțiile chirurgicale. Ratele de infecție sunt mai mari la:

  • pacienții înaintați în vârstă;
  • cei cu diverse boli;
  • cei care efectuează proceduri de chimioterapie.

Care sunt cele mai frecvente bacterii care conduc la infecții nosocomiale?

cea mai frecventa bacterie este Stafilococul auriu
Sursa: Freepik.com

Deși diferite bacterii, virusuri și ciuperci pot provoca infecții nosocomiale, cea mai frecventă cauza a  acestui tip de infecție este Stafilococul auriu

Alți agenți patogeni obișnuiți, cum ar fi Escherichia coli, Enterococi și Candida, pot fi găsiți în mod normal pe piele și mucoase. Tulpinile rezistente la antibiotice pot fi deosebit de periculoase și dificil de tratat.

Cum pot fi prevenite infecțiile nosocomiale?

toti indivizii trebuie sa contribuie la prevenirea infectiilor nosocomiale
Sursa: Freepik.com

Prevenirea infecțiilor nosocomiale cade în responsabilitatea tuturor persoanelor care oferă asistență medicală, dar și a celor care intră din diverse motive în unitățile medicale. Toți indivizii trebuie să lucreze în cooperare pentru a reduce riscul de infecție pentru pacienți și personal.

Prevenirea infecțiilor nosocomiale necesită un program integrat, monitorizat, care include următoarele componente cheie:

  • utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C;
  • spălarea mâinilor și utilizarea materialelor pentru limitarea transmiterii;
  • aplicarea unor practici aseptice și a unor strategii de izolare (în caz de pericol de infecție);
  • dezinfectarea și curățarea rufelor;
  • controlul riscurilor de mediu provocate de infecție;
  • protejarea pacienților utilizând adecvat acțiunea antimicrobienilor profilactici, nutriției și vaccinării;
  • limitarea riscului de infecții endogene prin minimizarea procedurilor invazive și promovarea utilizării produselor antimicrobiene optime;
  • supravegherea infecțiilor, identificarea și controlul focarelor;
  • prevenirea infecției în rândul angajaților;
  • îmbunătățirea practicilor de îngrijire a pacienților și educarea continuă a personalului.

Care sunt metodele de prevenire a infecțiilor nosocomiale?

1.Utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C BIOCOMP

LBA DUPLEX

Fiecare cameră și suprafață dintr-o unitate medicală trebuie curățată temeinic cu un produs de curățare care conține alcool. Curățarea în profunzime a suprafețelor contribuie la prevenirea transmiterii accidentale a infecțiilor pe măsură ce sunt internați noi pacienți.

Totodată, studiile arată că tehnologia de dezinfecție cu ultraviolete elimină peste 95% dintre agenții patogeni din sălile de operație, camerele pentru pacienți și alte unități de asistență medicală. Utilizarea unor lămpi UV BIOCOMP este cea mai eficientă modalitate de a preveni contaminarea pacienților.

Spitalele folosesc aceste lămpi bactericide pentru sterilizarea echipamentelor chirurgicale și a aerului din sălile de operație, dar și din alte spații medicale. În ciuda faptului că tehnologia UV are proprietăți impresionante de distrugere a microorganismelor, utilizatorii trebuie să fie atenți atunci când operează aceste dispozitive. Există 2 mari categorii de lămpi bactericide cu UV:

  1. lămpi BIOCOMP menite să dezinfecteze suprafețele  – această categorie include aparate care pot fi folosite doar în absența oamenilor. Este vital să urmați instrucțiunile pentru utilizarea în siguranță a acestor dispozitive. 
  2. lămpi BIOCOMP care au ca scop dezinfecția aerului – special concepute pentru a fi utilizate constant, chiar și în prezența umană. Acestea emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperile în care sunt montate.
mecanism functionare lampi UV pentru dezinfectia aerului

Proiectată pentru a fi utilizată în încăperi ocupate fără a folosi echipamente de protecție, această lampă bactericidă se montează pe perete și dispune de elemente de direcționare a razelor pentru a distribui eficient lumina germicidă. 

2. Spălarea mâinilor 

spalarea mainilor cu apa si sapun este esentiala pentru prevenirea infectiilor spitalicesti

Cel mai comun mod de a preveni infecțiile nosocomiale este spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, pentru cel puțin 15 secunde. 

De asemenea, personalul medical și ceilalți angajați din unitate ar trebui încurajați să se spele pe mâini înainte de a bea, de a mânca sau de a oferi îngrijire.

3. Crearea unei politici de control al infecțiilor

politica de control al infectiilor vizeaza persoanele cu risc de contractare a infectiilor si masurile aferente prevenirii si controlului lor
Sursa: Freepik.com

Această politică ar trebui să detalieze atât care dintre pacienți sunt predispuși la riscul de a contracta o astfel de infecție, cât și măsurile de implementat în vederea prevenirii și controlului infecțiilor nosocomiale.

Programele și politicile de control al infecțiilor pot fi eficiente doar dacă sunt cuprinzătoare și includ activități de supraveghere și prevenire, precum și de instruire a personalului. De asemenea, trebuie să existe un sprijin eficient la nivel național, regional și local. 

Politica trebuie să includă și reglementări asupra:

  • personalului care asigură îngrijirea directă a pacienților;
  • managementului acestor situații; 
  • furnizării de materiale și echipamente specifice;
  • formării profesionale a angajaților din domeniul sănătății. 

4. Utilizarea mănușilor

manusile sunt instrumente suplimentare de diminuare a raspandirii infectiei nosocomiale
Sursa: Freepik.com

Mănușile sunt un mijloc suplimentar util de reducere a infecției nosocomiale, dar completează mai degrabă decât înlocuiesc spălarea mâinilor.

Ținând cont de posibilitatea de a interacționa cu substanțe, materiale și suprafețe contaminate, mănușile chirurgicale sau medicale sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale. 

Atenție la mănușile de unică folosință! Ele nu trebuie spălate, sterilizate sau dezinfectate niciodată, ci trebuie schimbate după fiecare întâlnire cu pacientul.

5. Furnizarea unui echipament de protecție individuală adecvat pentru bolile contagioase

echipamentele speciale de protectie impotriva bolilor contagioase
Sursa: Freepik.com

Echipamentul de protecție adecvat izolării include halate impermeabile, mănuși, huse pentru pantofi, vizieră și măști. Dacă pacienții au o boală contagioasă, echipamentele adecvate de izolare trebuie să fie disponibile pentru fiecare pacient în parte.

6. Schimbarea lenjeriei 

curatarea si igienizarea lenjeriei
Sursa: Freepik.com

Lenjeria trebuie să fie igienizată și curățată corespunzător. Totodată, ea trebuie schimbată zilnic și ori de câte ori este vizibil murdară. 

În plus, lenjeria care cade pe podea trebuie trimisă imediat la curățare pentru a evita contaminarea și răspândirea infecțiilor nosocomiale.

7. Păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate

Servirea gustarilor trebuie sa aiba loc imediat
Sursa: Freepik.com

Majoritatea spitalelor și instituțiilor medicale au frigidere pentru gustări pentru pacienții internați. Temperatura unui astfel de echipament trebuie verificată din motive de siguranță alimentară. 

Mai mult, pacienții trebuie încurajați să ia masa în momentul  în care alimentele sunt servite. Dacă mâncarea rămâne în camera pacientului câteva ore, ar trebui aruncată pentru a preveni deteriorarea și posibilitatea de a dobândi o infecție.

8.Eliminarea deșeurilor contaminate în recipientele corespunzătoare 

deseurile contaminate se elimina in recipiente speciale
Sursa: Freepik.com

Materialele și deșeurile medicale nu trebuie aruncate în același recipient cu gunoiul obișnuit. Acele, seringile, mănușile și alte dispozitive medicale trebuie aruncate întotdeauna într-un recipient pentru deșeuri contaminate.

Concluzii

Infecțiile dobândite în spital reprezintă un real motiv pentru creșterea semnificativă a morbidității și mortalității la nivelul întregii planete. De aceea, prevenirea infecțiilor nosocomiale vine ca o necesitate în eliminarea riscurilor biologice care pot afecta sănătatea oamenilor.

Cu o expertiză de 30 de ani în producția  dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C, BIOCOMP oferă sistemul de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților pentru orice domeniu de activitate. Echipa BIOCOMP stă la dispoziția dvs. cu produse marcă proprie și servicii de consultanță specializată, astfel încât să beneficiați de dispozitive biocide cu lumină ultravioletă UV-C la cele mai înalte standarde de calitate.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!