Ce rol are lampa UV bactericidă în siguranța alimentară?

ReSTART HoReCa – adaptarea unitatilor hoteliere la contextul pandemic actual
Dezinfectie cabinet stomatologic
Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in cabinetele stomatologice
ce rol are lampa uv bactericida in siguranta alimentara

Sursa: Freepik.com

Pe lângă faptul că produsele alimentare sunt printre cele mai tranzacționate mărfuri din lume, acestea sunt esențiale în desfășurarea proceselor metabolice, creșterea și dezvoltarea oamenilor. Globalizarea și creșterea populației influențează tot mai mult industria alimentară, motiv pentru care lanțul de aprovizionare devine din ce în ce mai complex, iar consumatorii mai preocupați de nivelul de siguranță prezentat de alimente. 

Se identifică nevoia respectării siguranței alimentare de la producător și până la masa consumatorului, astfel încât să nu se pericliteze sănătatea celor implicați în lanțul comercial. Anual, sănătatea oamenilor este afectată de bacteriile, virusurile și sporii care se regăsesc chiar și în industria alimentară (magazine, secții de producție, spații de depozitare, ș.a.). În ciuda măsurilor de igienă de bază, este nevoie de neutralizarea acestor patogeni cu ajutorul unor instrumente mai eficiente.

Una dintre măsurile necesare pentru obținerea siguranței alimentare constă în utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C. Cu o expertiză de peste 30 de ani, BIOCOMP este principalul furnizor de lămpi UV bactericide menite să distrugă până la 99.99% dintre patogenii care pot apărea în spațiile destinate produselor alimentare. Compania pune la dispoziție lămpi UV-C pentru dezinfecția suprafețelor și a aerului, lămpi UV-C customizate, lămpi UV-C speciale și alte dispozitive care au rolul de a distruge și preveni microorganismele contagioase.

De ce este siguranța alimentară o preocupare frecventă?

Sursa: Pexels.com

Teoria comercială spune că obținerea profitului depinde de satisfacerea la un nivel ridicat a nevoilor și cerințelor consumatorilor. În condițiile unei concurențe acerbe și unei structuri complexe, practica demonstrează că unii producători și comercianți pierd din vedere acest aspect.

Aici, consumatorii vizează proprietățile generale și specifice ale sortimentației disponibile și oportunitatea de a alege produse alimentare calitative și sigure. Siguranța alimentară devine o preocupare frecventă deoarece consumatorii urmăresc aspecte precum:

 • atestarea calității și a siguranței în consum;
 • răspunderea persoanelor juridice privind punerea în pericol a sănătății.

Ce prevede legislația privind siguranța alimentară?

Sursa: Pxhere.com

Pentru a vinde sau a fabrica produse alimentare, companiile sunt supuse legislației privind siguranța alimentelor. Din cauza nerespectării Codului Etic și lipsei unor practici transparente, autoritățile intervin (la nivel internațional și național) cu legi și standarde pentru a reglementa fluxul alimentar și a oferi încrederea că alimentele achiziționate nu vor afecta sănătatea și securitatea consumatorilor.

În România, siguranța alimentară este un aspect reglementat de A.N.S.V.S.A, prin Legea nr. 150/ 2004 și Legea nr. 412/ 2004. Reglementările privesc toate etapele producţiei, procesării şi comercializării alimentelor.

Legislația prevede protejarea intereselor consumatorilor și furnizarea de informații utile în alegerea produselor pe care aceștia le consumă. Ea implică prevenirea obiceiurilor frauduloase, contrafacerii produselor alimentare și tehnicilor de inducere în eroare a consumatorilor.

Cum poate fi implementată siguranța alimentară?

cum poate fi implementata siguranta alimentara
Sursa: Pexels.com

Având în vedere faptul produsele alimentare sunt extrem de procesate, acestea pot avea o influență negativă asupra sănătății umane. Identificarea riscurilor și pericolelor aferente alimentelor reprezintă una dintre cele mai importante etape în obținerea siguranței alimentare. 

Toxiinfecția alimentară este o problemă majoră. Astfel, este necesar un control inteligent al igienei pentru prevenirea infecțiilor și îndepărtarea riscurilor care afectează sănătatea populației și economia. Responsabilitatea pentru siguranța alimentară este, în mod evident, împărțită între fermieri, producători și procesatori, distribuitori, consumatori și diverse autorități guvernamentale.

O măsură recomandată pentru implementarea unui sistem de management și practici privind siguranța alimentară constă în aplicarea ghidului HACCP. Acesta prevede 14 etape:

 1. Determinarea scopului pentru care se intenționează aplicarea HACCP (analiza pericolelor și punctelor critice de control)
 2. Crearea echipei de HACCP
 3. Caracterizarea produsului și a căilor de comercializare
 4. Stabilirea valabilității produsului și a nișei căreia i se adresează
 5. Crearea schemei de flux tehnologic și descrierea procesului de fabricare a produsului
 6. Verificarea concordanței dintre schemă și fluxul tehnologic efectiv
 7. Realizarea analizei pericolelor de natură biologică (virusuri, bacterii, ciuperci), chimică (toxine naturale, pesticide) și fizică (fragmente de sticlă, piatră, lemn)
 8. Identificarea punctelor critice pentru controlul (PCC) elementelor stabilite în etapa 7
 9. Determinarea limitelor critice de respectat pentru ținerea sub control a PCC-urile identificate
 10. Implementarea unui sistem de verificare a PCC-urilor
 11. Determinarea măsurilor de corectare în caz de deviații față de limitele critice
 12. Implementarea unui sistem de management a documentelor specifice HACCP 
 13. Identificarea căilor, tehnicilor și testelor pentru verificarea sistemului HACCP
 14. Modificarea sistemului HACCP.

Rolul lămpii UV bactericide în prevenirea pericolelor și furnizarea siguranței alimentare

Principalele elemente care perturbă fluxul tehnologic al unui produs, generând efecte nefaste asupra sănătății umane și mediului înconjurător, sunt factorii de natură biologică și chimică. Alimentele pot fi contaminate cu virusuri, bacterii și toxine (naturale, artificiale) în orice etapă din lanțul alimentar (procesare, producție, distribuție, consum).

Există mai multe modalități de a reduce riscul de contaminare în industria alimentară. Una dintre acestea este folosirea unei tehnologii inovative care implică lampa UV bactericida. Lumina ultravioletă este utilizată de ani de zile pentru dezinfectarea aerului și igienizarea apei potabile, a apelor uzate și a suprafețelor de contact cu alimentele. Lampa UV bactericida BIOCOMP este un dispozitiv sigur și eficient de dezinfectare, asigurând siguranța alimentară.

Lumina UV-C utilizată de aceste dispozitive pătrunde în materialul genetic al microorganismelor, afectând acizii nucleici și distrugând abilitatea lor de reproducere. Acest proces nu provoacă reacții chimice. În acest moment, agenții patogeni nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană, iar rezultatul este un mediu dezinfectat și steril.

Lampa UV bactericida vine ca un real ajutor în distrugerea și prevenirea patogenilor care pot influența calitatea produselor alimentare, afectând în cele din urmă sănătatea umană. Printre beneficiile principale oferite de lampa UV bactericida enumerăm:

 • Permit dezinfecția totală a suprafețelor și a aerului
 • Se adresează unei game variate de agenți patogeni
 • Pot fi instalate ușor (pe perete, în tavan) sau se regăsesc pe stative mobile
 • Prezintă eficiență în utilizare: consum redus de energie, capacitate ridicată de dezinfecție în timp scurt, economie privind achiziția produselor chimice de curățare, resursa umană responsabilă de efectuarea dezinfecției și timpul aferent realizării curățeniei și dezinfecției.
 • Prezintă durabilitate (timp de funcționare de 9000 de ore) și rezistență la factorii externi (dispun de protecție electrică și din Teflon pentru prevenirea împrăștierii cioburilor în caz de spargere accidentală)
 • Pot fi curățate și întreținute foarte ușor

Concluzii

Un mod inovator de gestiune și îmbunătățire a calității produselor alimentare conduce la sporirea concurenței pe piață. Totuși, nu trebuie pierdut din vedere faptul că siguranța alimentară este o sarcină ce cade în responsabilitatea tuturor participanților în sectorul alimentar (de la specialiști la consumatori).

Totodată, sunt necesare proceduri și instrumente eficiente de control pentru a asigura calitatea produselor alimentare, reduce riscul de contaminare și pentru a furniza siguranță în consum astfel încât sănătatea populației să nu fie pusă în pericol. De aceea, siguranța alimentară rămâne una dintre cele mai importante preocupări ale consumatorilor.

Pentru a elimina riscul de contaminare a produselor alimentare (indiferent de veriga din lanțul comercial în care se află), o soluție eficientă constă în achiziționarea lămpilor bactericide BIOCOMP. Având o experiență de peste 30 de ani în fabricarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C, compania BIOCOMP propune un sistem eficient de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților, special conceput pentru a răspunde provocărilor din industria alimentară.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!