Pe lângă faptul că produsele alimentare sunt printre cele mai tranzacționate mărfuri din lume, acestea sunt esențiale în desfășurarea proceselor metabolice, creșterea și dezvoltarea oamenilor. Globalizarea și creșterea populației influențează tot mai mult industria alimentară, motiv pentru care lanțul de aprovizionare devine din ce în ce mai complex, iar consumatorii mai preocupați de nivelul de siguranță prezentat de alimente.
Se identifică nevoia respectării siguranței alimentare de la producător și până la masa consumatorului, astfel încât să nu se pericliteze sănătatea celor implicați în lanțul comercial. Anual, sănătatea oamenilor este afectată de bacteriile, virusurile și sporii care se regăsesc chiar și în industria alimentară (magazine, secții de producție, spații de depozitare, ș.a.). În ciuda măsurilor de igienă de bază, este nevoie de neutralizarea acestor patogeni cu ajutorul unor instrumente mai eficiente.
Una dintre măsurile necesare pentru obținerea siguranței alimentare constă în utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C. Cu o expertiză de peste 30 de ani, BIOCOMP este principalul furnizor de lămpi UV bactericide menite să distrugă până la 99.99% dintre patogenii care pot apărea în spațiile destinate produselor alimentare. Compania pune la dispoziție lămpi UV-C pentru dezinfecția suprafețelor și a aerului, lămpi UV-C customizate, lămpi UV-C speciale și alte dispozitive care au rolul de a distruge și preveni microorganismele contagioase.
Teoria comercială spune că obținerea profitului depinde de satisfacerea la un nivel ridicat a nevoilor și cerințelor consumatorilor. În condițiile unei concurențe acerbe și unei structuri complexe, practica demonstrează că unii producători și comercianți pierd din vedere acest aspect.
Aici, consumatorii vizează proprietățile generale și specifice ale sortimentației disponibile și oportunitatea de a alege produse alimentare calitative și sigure. Siguranța alimentară devine o preocupare frecventă deoarece consumatorii urmăresc aspecte precum:
Pentru a vinde sau a fabrica produse alimentare, companiile sunt supuse legislației privind siguranța alimentelor. Din cauza nerespectării Codului Etic și lipsei unor practici transparente, autoritățile intervin (la nivel internațional și național) cu legi și standarde pentru a reglementa fluxul alimentar și a oferi încrederea că alimentele achiziționate nu vor afecta sănătatea și securitatea consumatorilor.
În România, siguranța alimentară este un aspect reglementat de A.N.S.V.S.A, prin Legea nr. 150/ 2004 și Legea nr. 412/ 2004. Reglementările privesc toate etapele producţiei, procesării şi comercializării alimentelor.
Legislația prevede protejarea intereselor consumatorilor și furnizarea de informații utile în alegerea produselor pe care aceștia le consumă. Ea implică prevenirea obiceiurilor frauduloase, contrafacerii produselor alimentare și tehnicilor de inducere în eroare a consumatorilor.
Având în vedere faptul produsele alimentare sunt extrem de procesate, acestea pot avea o influență negativă asupra sănătății umane. Identificarea riscurilor și pericolelor aferente alimentelor reprezintă una dintre cele mai importante etape în obținerea siguranței alimentare.
Toxiinfecția alimentară este o problemă majoră. Astfel, este necesar un control inteligent al igienei pentru prevenirea infecțiilor și îndepărtarea riscurilor care afectează sănătatea populației și economia. Responsabilitatea pentru siguranța alimentară este, în mod evident, împărțită între fermieri, producători și procesatori, distribuitori, consumatori și diverse autorități guvernamentale.
O măsură recomandată pentru implementarea unui sistem de management și practici privind siguranța alimentară constă în aplicarea ghidului HACCP. Acesta prevede 14 etape:
Principalele elemente care perturbă fluxul tehnologic al unui produs, generând efecte nefaste asupra sănătății umane și mediului înconjurător, sunt factorii de natură biologică și chimică. Alimentele pot fi contaminate cu virusuri, bacterii și toxine (naturale, artificiale) în orice etapă din lanțul alimentar (procesare, producție, distribuție, consum).
Există mai multe modalități de a reduce riscul de contaminare în industria alimentară. Una dintre acestea este folosirea unei tehnologii inovative care implică lampa UV bactericida. Lumina ultravioletă este utilizată de ani de zile pentru dezinfectarea aerului și igienizarea apei potabile, a apelor uzate și a suprafețelor de contact cu alimentele. Lampa UV bactericida BIOCOMP este un dispozitiv sigur și eficient de dezinfectare, asigurând siguranța alimentară.
Lumina UV-C utilizată de aceste dispozitive pătrunde în materialul genetic al microorganismelor, afectând acizii nucleici și distrugând abilitatea lor de reproducere. Acest proces nu provoacă reacții chimice. În acest moment, agenții patogeni nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană, iar rezultatul este un mediu dezinfectat și steril.
Lampa UV bactericida vine ca un real ajutor în distrugerea și prevenirea patogenilor care pot influența calitatea produselor alimentare, afectând în cele din urmă sănătatea umană. Printre beneficiile principale oferite de lampa UV bactericida enumerăm:
Un mod inovator de gestiune și îmbunătățire a calității produselor alimentare conduce la sporirea concurenței pe piață. Totuși, nu trebuie pierdut din vedere faptul că siguranța alimentară este o sarcină ce cade în responsabilitatea tuturor participanților în sectorul alimentar (de la specialiști la consumatori).
Totodată, sunt necesare proceduri și instrumente eficiente de control pentru a asigura calitatea produselor alimentare, reduce riscul de contaminare și pentru a furniza siguranță în consum astfel încât sănătatea populației să nu fie pusă în pericol. De aceea, siguranța alimentară rămâne una dintre cele mai importante preocupări ale consumatorilor.
Pentru a elimina riscul de contaminare a produselor alimentare (indiferent de veriga din lanțul comercial în care se află), o soluție eficientă constă în achiziționarea lămpilor bactericide BIOCOMP. Având o experiență de peste 30 de ani în fabricarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C, compania BIOCOMP propune un sistem eficient de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților, special conceput pentru a răspunde provocărilor din industria alimentară.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.