Biosecuritatea Ecologică Integrată cu tehnologia luminii UV-C, noul imperativ în protecția muncii

Tunelul de dezinfecție cu tehnologia luminii UV-C – beneficii pentru industria alimentară
16 noiembrie 2021
Dispozitivele biocide cu tehnologia luminii UV-C și siguranța personalului
20 decembrie 2021

Nu există nicio îndoială asupra faptului că pandemia de coronavirus a afectat dramatic modul în care se desfășoară activitatea, în toate sectoarele economice. În același timp, dinamica mişcării oamenilor la nivel planetar continuă să crească exponențial, odată cu aceasta crescând cantitatea şi diversitatea bacteriilor, mucegaiurilor şi a virusurilor ce afectează mediul de lucru.

În aceste condiții, se impune o reevaluare a normelor de protecție a muncii, astfel încât acestea să includă și controlul proactiv al biocontaminanților. Trecerea la un alt nivel, superior, de asigurare a calității mediului de lucru devine cu atât mai importantă cu cât suntem astăzi mai expuși ca niciodată pericolelor epidemiologice.

În prezent, există pe piață tehnologii care nu doar că ajută pe termen scurt, dar pot constitui soluții viabile în viitor, dacă specialiștii în protecția muncii vor acorda mai multă atenție prevenirii și controlului contaminărilor cu agenți patogeni. O astfel de tehnologie este tehnologia dezinfecției cu lumină ultravioletă UV-C.

Lumina ultravioletă UV-C cu lungimea de undă de 253,7 nm distruge ADN-ul agenţilor patogeni, astfel încât virusurile, bacteriile, drojdiile, ciupercile și alte microorganisme sunt dezactivate într-un interval de timp cuprins între câteva secunde și câteva minute.

Dezinfecţia cu lumină ultravioleta UV-C are numeroase avantaje față de metodele alternative: este eficientă, ecologică (nu emite ozon sau alți compuși secundari), are costuri de instalare, întreținere și operaționale scăzute, generează un consum minim de energie, contribuind la reducerea cheltuielilor.

În plus, lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

Biosecuritatea Ecologică Integrată cu tehnologia luminii UV-C

BIOCOMP, lider de piață cu 30 de ani de expertiză, a creat și înregistrat conceptul de Biosecuritate Ecologică Integrată® cu tehnologia luminii UV, concept revoluționar ce presupune abordarea holistică a dezinfecției aerului, suprafețelor generale și a obiectelor împotriva contaminării și transmiterii oricărui tip de agent patogen periculos: virusuri (inclusiv SARS-CoV-2), bacterii și spori de mucegai.

Dispozitivele de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului BIOCOMP au scopul de a îmbunătăți siguranța, sănătatea și productivitatea angajaților. Ele oferă posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcţiona în deplină siguranţă în prezență umană.

Pentru a realiza dezinfecția, aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Astfel, aerul dezinfectat reduce rata de transmitere a bolilor infecțioase (inclusiv COVID-19) – cu efect direct asupra numărului zilelor de concediu medical – și diminuează simptomele sindromului clădirii bolnave (iritații ale ochilor, dureri de cap, dureri musculare, tuse etc.).

În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor.

BIOCOMP este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale, personalizate pe spații de lucru, astfel:

  • Dezinfecția aerului din orice spațiu de producție, logistic sau office (în deplină siguranță în prezența umană), în conformitate cu reglementările internaționale;
  • Dezinfecția suprafețelor și echipamentelor;
  • Dezinfecția suprafețelor de schimb de căldură (centrale tratare aer, cu diminuarea cu până la 30% a consumurilor energetice);
  • Dezinfecția obiectelor (telefoane mobile, tablete, plicuri, colete etc.);
  • Dezinfecția încălțămintei;
  • Dezinfecția interiorului mijloacelor de transport.

Pandemia de coronavirus reprezintă o provocare extraordinară pentru specialiștii în protecția muncii, care trebuie să găsească soluții eficiente, economice și ecologice pentru a se adapta la noua stare de normalitate. Evaluând opțiunile existente la ora actuală, tehnologia luminii UV-C ar trebui luată în calcul pentru securizarea mediului de lucru, fiind cea mai viabilă soluție pentru a evita răspândirea contaminărilor. 

Articol publicat în Ghidul HSE România, ediția 2021: https://www.govnet.ro/General/Economics/Integrated-Ecological-Biosecurity-with-UV-C-light-technology-the-new-imperative-in-labor-protection-by-Biocomp

Lasă un răspuns