Întrebări frecvente
Este situată, ca lungime de unda, intre infrarosii si radiatia X. Există 3 tipuri de lumină UV, ce diferă ca lungime de undă şi au efecte diferite asupra organismelor vii:
UV tip C - de la 100 nm la 280 nm (efect distructiv asupra celulelor, determinând grave leziuni celulare şi distrugerea acestora).
UV tip B - de la 280 nm la 315 nm (efect bronzant, prin stimularea celulelor ce determină colorarea normală a pielii - melanocite).
UV tip A - de la 315 nm la 400 nm (efect eritematos asupra afecţiunilor dermatologice, de tip inflamator).
Lumina ultravioleta UV-C pătrunde în ADN-ul bacteriilor, virusurilor, fungilor, protozoarelor si a sporilor de mucegai distrugând definitiv agentul patogen. În plus, lumina ultravioleta UV-C emisa de dispozitivele de dezinfectie produse de BIOCOMP poate atinge si alte obiecte din jur, dezinfectand astfel suprafetele de lucru, piese de mobilier si aerul din incaperi. Pentru a exemplifica, prezentam etapele de distrugere a ADN-ului unei bacterii. Acest principiu este valabil si in cazul celorlalte tipuri de microorganisme.
Etapa 1 - Celula bacteriei în stare naturalăBacteria este un microorganism unicelular microscopic, de natură vegetală sau animala, care provoacă unele boli infecţioase.
Calea de transmitere a bacteriilor poate fi aeriană (inspiraţie), atingere (obiecte contaminate) sau înghiţire (alimentaţie contaminată). Etapa 2 - Influenţa luminii UV-C asupra bacteriei
Pentru a ucide microorganismele cu transmitere aeriană, lumina ultravioleta UV-C patrunde in membrana celulelor, străbate conţinutului celulei şi distruge ADN-ul celular, determinând leziuni ce împiedică activitatea de dezvoltare a bacteriei şi capacitatea acesteia de a se reproduce, fara a mai fi o ameninţare pentru organismul uman.
Astfel bacteria isi pierde puterea de a capata mutatii sau de a deveni mai puternica in viitorul apropiat. Etapa 3 - ADN-ul bacteriei este distrus prin acţiunea luminii ultraviolete UV-C
Lumina ultravioleta UV-C afectează materialul biologic, fără a produce reacţii chimice, doar prin intermediul energiei, de putere mare, livrate celulelor. Microorganismele inactive nu sunt îndepărtate din mediul în care se găsesc, însă ele nu mai sunt dăunătoare. Acestea se pot indeparta printr-un proces clasic de curatenie si igienizare incaperi sau spatii.
De asemenea, lumina ultravioleta de tip UV-C nu modifică particulele sau substanţele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant 99,99%, 100% ecologic, iar la doză mare, cu efect sterilizant.
Referatul D.A.M. nr. I.M.9624/1993 privind Buletinul de Analiză a acţiunii germicide a lămpilor bactericide.
Certificat ISO 9001:2015 si emis de DEKRA Certification B.V.
ISO 13485:2003 prin PHILIPS Medical Systems Neatherland B.V cu nr. 2104491.
Buletin de analiză microbiologie Unilab nr. 18478-05.10.2016, realizat în parteneriat cu Selgros.
Acord de parteneriat cercetare-inovare cu USAMV-ICAM Iaşi.