Noutati
17
dec 2015

Ghid de alimentație sanatoasă în prag de sărbători!

Pentru a trece cu brio peste perioada rece si a evita racelile, gripa, pneumonia ori alte afectuni, Biocomp va sfatuieste sa consumati anumite alimente pentru a va întari sistemul imunitar. ...

Ghid de alimentație sanatoasă în prag de sărbători!

Supele și tocanele
Toamna și iarna mâncarea caldă este cea mai recomandată. Pe de-o parte ne încălzește corpul, pe de altă parte, hidratează organismul. În majoritatea preparatelor de acest fel ingredientul principal este reprezentat de legume, care datorită amidonului, reprezintă o sursă importantă de energie. În plus, unele din aceste vegetale, de exemplu ceapa, sunt considerate remedii naturale pentru gripă și răceală.

Condimentele
Condimentele favorizează circulația sanguină, care este în strânsă legătură cu reglarea temperaturii corpului. Așadar, consumul de piper, scorțișoară sau șofran mărește temperatura corporală. În plus, usturoiul stimulează producția de anticorpi. Un alt beneficiu al acestor condimente este că oferă savoare preparatelor preferate și astfel veți utiliza mai puțină sare.

Infuziile
Asemenea condimentelor, infuziile sau ceaiul vă ajută să mențineți ridicată temperatura corpului. În plus, multe din aceste băuturi conțin substanțe care potențează funcționarea sistemului imunitar. Spre exemplu, ceaiul verde, bogat în vitamina C, se comportă asemenea unui antigripal natural.

Fructele și verdețurile
Fructele și verdețurile trebuie incluse în mod obligatoriu în dietă în fiecare anotimp, dar iarna, consumul acestora ajută la întărirea și protejarea sistemului imunitar. Legumele vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea pe durata întregului iarna, trebuie doar să faceți alegerile potrivite fiecărui sezon. În acest sezon rece se recomandă consumul de vitamina C (aceasta se găseşte în citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, pătrunjel, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, verdeţuri, roşii, coacăze negre) şi vitamina A (această vitamină se găseşte în ouă, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei roşu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze închise la culoare, dovleac, salată verde, caise uscate, unt).

Lactatele
Consumul de lactate asigură menținerea unui nivel optim de vitamina B și vitamină D. Vitamina B lupă cu anemia, iar vitamina D echilibrează nivelul calciului din corp. Se recomandă și consumul de lapte de migdale, bogat în calorii, oferindu-ne energie și reglând temperatura corporală.
Iarna nu ar trebui să lipsească nici ceaiurile din plante sau fructe şi nici laptele cald cu scorţişoară sau miere. Scorţişoara este un excelent antiseptic natural, fiind folosită pentru proprietăţile sale de scădere a colesterolului, trigliceridelor, a tensiunii arteriale şi de normalizare a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, scorţişoara se clasează printre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi.

Alte sugestii benefice pentru a trece cu bine peste sezonul rece:
• Îmbrăcăminte călduroasă;
• Mișcare fizică;
• Odihnă suficientă pentru un organism rezistent;
• Respectarea regulilor de igienă: evitarea contactului cu persoane bolnave, spălatul frecvent pe mâini, utililzarea lămpilor bactericide pentru eliminarea virusurilor și bacteriilor din încăperi.

Echipa Biocomp vă urează sănătate, că-i mai bună decât toate!

 
16
dec 2015

Regulamentul programului ”Copilărie fără boli”, campania ”Sănătate în mediile educaționale”

Preocupati de un mediu sanatos si lipsit de griji pentru copiii din scoli si gradinite, am demarat în toamna anului 2015 campania ”Sanatate în mediile educationale”. Condusi de inovare permanenta în materie de siguranta si protectie în fata afectiunilor, ne dorim un act educational de calitate si o dezvoltare armonioasa a celor mici. ...

Regulamentul programului ”Copilărie fără boli”, campania ”Sănătate în mediile educaționale”Art.1 ORGANIZATOR
Acest program educațional este organizat și desfășurat de S.C. Biocomp SRL , cu sediul în Iași, str. Bașotă numărul 4, înregistrată la Registrul Comertului sub nr J22-1532-1991, cod fiscal RO1973703.
Preocupați de un mediu sănătos și lipsit de griji pentru copiii din școli și gradinițe, am demarat în toamna anului 2015 campania ”Sănătate în mediile educaționale”. Conduși de inovare permanentă în materie de siguranță și protecție în fața afecțiunilor, ne dorim un act educațional de calitate și o dezvoltare armonioasă a celor mici.
Cu o experiență de 25 de ani în domeniul dezinfecției aerului și a suprafețelor, Biocomp este lider de piață în producerea lămpilor și dispozitivelor bactericide cu radiație UV.
Calitatea produselor BIOCOMP este certificată prin standardul ISO 9001:2008, acordat de organizația germană DEKRA GmbH Certification. Acest lucru conferă un plus de încredere atât echipei BIOCOMP, cât și partenerilor noștri.
 
Art.2 CONDIȚII DE PARTICIPARE
Orice instituție de învățământ din România, de stat sau particular, poate participa în mod gratuit la sesiunile interactive de instruire în igiena personală, în perioada decembrie 2015 – martie 2016. Colaborarea se realizează pe baza acordului de parteneriat care reglementează colaborarea dintre părți.
 
Art.3 OBIECTIVELE CAMPANIEI
a.    Familiarizarea elevilor cu microbii, virusurile si bacteriile;
b.    Explicarea modalităților de transmite a bolilor dar și cum pot fi acestea evitate;
c.    Familiarizarea cu activităţile zilnice de igienă personală;
d.    Învățarea unor reguli simple de igienă personală, la şcoală sau la grădiniță.

Art.4 ACTIVITĂȚILE PRINCIPALE ALE PROIECTULUI
a.    Completarea unor fişe de lucru pentru exersarea învăţării regulilor de igienă personală, exprimare de opinii etc;
b.    Vizionarea unor filme despre microbi, boli transmisibile în colectiv si cum pot fi acestea evitate;
c.    Joc interactiv pentru a demonstra trasmiterea și contaminarea cu microbe;
d.    Prezentarea regulilor de igienă pe înțelesul școlarilor și preșcolarilor.

Art.5 DURATA PARTENERIATULUI
Programul ”Copilărie fără boli” și campania ”Sănătate în mediile educaționale” - se derulează în timpul programului de lucru al instituțiilor de învățământ de stat și particulare din România, având durata de 50 de minute.

Art. 6 OBLIGAȚIILE ȘI DREPTURILE PĂRȚILOR
Compania Biocomp se obligă:
- să realizeze sesiunea de formare și informare pe problematica specifică proiectului;
- să asigure logistica necesară desfășurării activităților incluse în proiect;
- să faciliteze cadrului didactic accesul la informațiile necesare desfășurării proiectului.
 
Instituția de învățământ se obligă:
- să participe activ la activitățile specifice proiectului;
- să faciliteze accesul copiilor la sesiunea de informare și  instruire.
 
Obligații commune:
- Promovarea proiectului, cu scopurile și obiectivele lui;
- Facilitarea accesului reciproc la informațiile de interes comun, legate de desfășurarea proiectului derulat în parteneriat.
 
Art.7 LITIGII
Programul ”Copilărie fără boli” și campania ”Sănătate în mediile educaționale” - sunt reglementate legal de contracul de colaborare dintre SC Biocomp SRL și instituțiile de învățământ partenere. Orice neînțelegeri se vor rezolva exclusiv pe cale amiabilă.
 
Art.8 MODIFICAREA REGULAMENTULUI
SC Biocomp SRL își rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul regulament și se angajează ca înaintea operării unor astfel de modificări să le facă publice prin intermediul site-ului www.copilariefaraboli.ro, și al oricăror alte canale de comunicare pe care le consideră oportune.

 
16
dec 2015

Proiectul ”Sanatate in mediile educationale”

Ne propunem sa fim alaturi de copiii din scolile din România, pentru a-i ajuta sa dezvolte obiceiuri de igiena adecvate si pentru a combate toate bolile copilariei, transmise în colectivele scolare. ...

Proiectul ”Sanatate in mediile educationale”

Încărcată cu mult entuziasm, echipa ”Copilărie fără boli” a demarat proiectul ”Sănătate în mediile educaționale”, la Școala Gimnazială „George Călinescu” Iași. Obiectivul principal a fost promovarea importanței unei igiene sănătoase si combaterea bolilor copilăriei, prin sesiuni educaționale interactive. Am învățat cât de periculoși sunt microbii, am râs, ne-am distrat și, mai important de atât, am reținut cum să ne protejăm sănătatea. Ne propunem să fim alături de copiii din școlile din România, pentru a-i ajuta să dezvolte obiceiuri de igienă adecvate și pentru a combate toate bolile copilăriei, transmise în colectivele școlare.

Vă invităm să vă programați gratuit clasa la sesiunile de dezvoltare personală cu accent pe igienă personală la info@copilariefaraboli.ro sau telefonic la 0232 315 433 sau la 0723 234 030.

Mai multe detalii despre regulament puteti gasi aici!

 

 
27
oct 2015

Biocomp este reprezentantul oficial în România si Republica Moldova a produselor SgLux!

Incepand cu anul 2015 Biocomp a devenit unicul reprezentant oficial în România si Republica Moldova a produselor SgLux! Acestia produc echipamente pentru masurarea radiatiilor ultraviolete. Deviza lor este: calitate fara compromisuri, fiabilitate si precizie! ...

Biocomp este reprezentantul oficial în România si Republica Moldova a produselor SgLux!


SgLux produce echipamente pentru masurarea radiatiilor ultraviolete. Deviza acestora este: calitate fara compromisuri, fiabilitate si precizie!

Cooperarea cu instituțiile guvernamentale, cum ar fi institutul german Physikalisch-Technische Bundesanstalt în Braunschweig (PTB) ne determină să evaluăm permanent calitatea, proprietățile și fiabilitatea produselor noastre.

Mai jos regasiti liniile de produse Sglux. Toate produsele pot fi comandate de la SC Biocomp SRL.

- SiC Fotodiode UV

- Detectoare UV cu amplificatoare - TOCON

- Senzori UV (analog)

- Senzori UV (digitali)

- Radiometri, Datalogger și Controleri UV

- Amplificatori

- Standuri de calibrare UV/ Lampi UV

Pentru lista completa de produse si specificatiile acestora va invitam sa vizitati site-ul oficial SgLux: www.sglux.de 

 
10
aug 2015

Biocomp lansează lampa UV bactericidă cu grilaj!

Biocomp a lansat luna aceasta lampa bactericida cu grilaj, LBAG 30W-P/T, special proiectata pentru protectia personalului uman din încaperi, în timpul dezinfectiei UV. ...

Biocomp lansează lampa UV bactericidă cu grilaj!
        

      Păstrăm același randament ridicat de dezinfecție (de 99,99% împotriva microorganismelor) cu care ne-am obișnuit clienții. Acest model emite un flux de radiații UV paralel cu tavanul, care elimină eventualele reflexii nedorite din încăperi. Astfel, indiferent de infrastructura încăperii, oferim garanția protecției oamenilor. Dezinfecția poate fi realizată în mod continuu, fără a stânjeni ori întrerupe activitățile și sarcinile zilnice ale personalului.

       Lampa bactericidă este dotată cu un dispozitiv de orientare UV în funcție de înălțimea încăperii. Astfel, montarea poate fi realizată pe pereții laterali ai încăperii pentru definfecție pe o rază de 180°. O altă variantă de montare presupune suspendarea de tavan, în acest caz un ansamblu de 2 lămpi asigură o dezinfecție de două ori mai eficientă pe o rază de 360°.

       Similar modelelor precedente, lampa cu grilaj distruge o plajă mare de microorganisme. Acești germeni, bacterii, virusuri și protozoare sunt responsabili pentru cele mai frecvente epidemii transmise pe calea aerului și a suprafețelor.

       Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați pagina produsului! (click!)

 
31
iul 2015

Dezinfectarea corectă a locuinței, sfaturi pentru o casă cu adevărat curată

Pentru a avea o casa curata si sanatoasa, dezinfectarea corecta a locuintei reprezinta cel mai important pas. Desi casa dumneavoastra poate fi curata luna, micii “monstruleti”, adica microbii si bacteriile, nu dispar cu una, cu doua si pot fi cauza multor probleme de sanatate. Uitati-va putin in jurul dumneavoastra si ganditi-va la obiectele carora nu le acordati o foarte mare importanta, dar care ascund milioane de bacterii. ...

Dezinfectarea corectă a locuinței, sfaturi pentru o casă cu adevărat curată

Dezinfectarea bucatariei

Bucataria este locul in care gatim si in care servim masa, iar prezenta germenilor patogeni in aceasta incapere poate produce grave probleme de sanatate atat dumneavoastra, cat si familiei dumneavoastra. Desi bucataria luceste de curatenie si nici nu v-ati putea imagina ca unele obiecte sunt adevarate focare de infectie, iata ca acest lucru este posibil. Care sunt locurile din bucatarie in care microbii se simt ca la ei acasa?

• Unul dintre acestea este frigiderul. Desi in frigider temperaturile sunt scazute, acest lucru nu inseamna ca bacteriile nu se pot dezvolta rapid. Din contra. O data pe saptamana este important sa scoateti toate alimentele din frigider, sa le aruncati pe cele expirate si sa dezinfectati frigiderul fie cu apa si detergent, fie cu apa si otet, otetul fiind un foarte bun dezinfectant.

• Tot in bucatarie, un adevarat pericol il reprezinta fundul de tocat din lemn. Acesta este folosit frecvent asa ca de fiecare data cand e spalat ramane umed si se creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea este foarte important ca fundul de tocat din lemn sa fie foarte atent dezinfectat dupa care uscat.

• Chiuveta din bucatarie trebuie si ea sa fie dezinfectata frecvent cu apa calda si clor sau cu un produs special.

 

Dezinfectarea baii

Baia este mediul propice pentru dezvoltarea microbilor datorita umezelii. Cada, vasul de toaleta, capacul vasului de toaleta, chiuveta, suportul pentru periute de dinti si prosoapele din baie sunt locurile si obiectele carora trebuie sa le oferiti o atentie maxima atunci cand vine vorba despre dezinfectarea locuintei. Este de preferat sa folositi produse pe baza de clor pentru dezinfectarea zilnica a vasului de toaleta si a capacului.
 
 

Dezinfectarea dormitorului si a camerei de zi

In aceste incaperi, praful este cel care da cele mai frecvente batai de cap si in praf se ascund cei mai multi microbi. Asa ca incepeti dezinfectarea locuintei prin aspirarea temeinica. Dupa aceea, folositi produse speciale pentru stergerea mobilierului si a parchetului dar si pentru stergerea si dezinfectarea covorului si a tesaturilor. Pentru dezinfectarea covorului puteti folosi apa calduta si clasicul otet.

In aceste incaperi se afla obiecte despre care nici nu ganditi ca pot reprezenta o adevarata sursa de microbi. Unul dintre acestea este telecomanda. Aceasta poate fi stearsa zilnic cu putin alcool medicinal. Un alt obiect care va poate pune sanatatea in pericol si pe care cei mai multi dintre dumneavoastra il folosesc zilnic este tastatura calculatorului. Va recomandam sa nu incepeti sa lucrati la calculator decat dupa ce ati sters foarte bine tastatura cu o solutie dezinfectanta. Jucariile celor mici vor fi si ele dezinfectate periodic pentru ca acestea pot reprezenta un adevarat pericol pentru copii.

Asadar, daca dezinfectati periodic fiecare element al locuintei dumneavoastra, puteti spune ca aveti o casa sanatoasa in care va puteti bucura din plin alaturi de cei dragi.

Sursa articol: familist.ro
Sursa foto: flickr.com

 
31
iul 2015

Invata copilul despre igiena. Ce trebuie sa stie?

Copilul mic este ca un magnet pentru microbi. Pe oriunde pune manuta, germenii sunt pregatiti sa se lipeasca de ea si nerabdatori sa-si faca de cap prin organismul lui. La varste mici, conceptul de igiena personala este o enigma pentru copil. Ar prefera mai degraba sa se scalde in noroi, unde e mai distractiv, decat sa faca baita sau sa se joace in nisip, ori sa stea la dus. Obiceiurile sanatoase de igiena se dobandesc in timp si este datoria ta sa il inveti pe cel mic cum sa-si protejeze corespunzator sanatatea de atacul germenilor din jur! ...

Invata copilul despre igiena. Ce trebuie sa stie?

Principalele tipuri de igiena personala la copii

 

Igiena mainilor

 

Prima regula de igiena pe care trebuie sa o implementezi in rutina copilului este spalatul pe manute.
 

Mainile copilului sunt principalele mijloace prin care microbii patrund in organismul lui si dau nastere bolilor. Copilul mic are mereu tendinta de a baga mana in gurita, in nas sau de a o duce la ochi, moduri in care se incurajeaza transmiterea germenilor in corp.

 

Regula este foarte clara si simpla: copilul trebuie sa se spele pe maini cat mai des, dar cel mai important este sa o faca in cateva situatii cruciale:

 

  • inainte de a manca ceva;

 

  • dupa ce stranuta sau tuseste;

 

  • dupa ce se joaca cu un animal de companie;

 

  • dupa ce duce gunoiul;

 

  • dupa folosirea toaletei;

 

  • de fiecare data cand intra in casa, de afara.

 

Acestea sunt principalele situatii in care spalarea pe maini este obligatorie. Insista pe regula de a se spala pe maini macar in aceste situatii, dar si ori de cate ori vrea sa duca manuta la gurita, la ochi sau la nas.

 

Invata-l sa se spele corect pe manute, cu apa calda si sapun. Obisnuieste-l sa se curete bine intre degete, sub unghii, astfel incat spalatul sa nu dureze niciodata mai putin de 15 secunde.

 

Pot aparea situatii in care copilul trebuie sa manance ceva sau sa isi duca mana la ochi si nu are sursa de apa si sapun. Invata-l sa aiba mereu la el si sa foloseasca servetele umede dezinfectante sau gel de maini antibacterian pentru a-si curata mainile.

 

Igiena orala

 

Periajul dentar trebuie initiat in ingrijirea copilului inca de cand este bebelus. Pe masura ce creste, este recomandat sa incepi sa il inveti cum sa isi curete singur corect dantura.

 

Spalatul pe dinti este una dintre regulile de igiena personala cel mai greu de implementat in rutina zilnica de ingrijire a copilului, deoarece nu este deloc distractiva si interesanta pentru el. Trebuie sa fii inspirata si creativa pentru a-l ajuta sa deprinda obiceiul de a-si peria dintisorii de cel putin doua ori pe zi, iar de fiecare data sa o faca timp de vreo doua minute. Nu uita sa il obisnuiesti sa foloseasca si ata dentara, care ajuta la curatarea in profunzime a danturii.

 

Fa spalatul pe dinti amuzant si distractiv pentru el. Invata-l care sunt miscarile corecte de periere a dintilor si cum sa-si curete limba pe ritmuri de dans, cantandu-i un cantecel sau recitandu-i o poezie care contine versuri ajutatoare in acest sens.

 

Spala-te pe dinti impreuna cu el. Copilul va fi mai interesat sa-si perieze dintii daca te vede pe tine facand asta. In plus, poti deveni un exemplu pentru el in ceea ce priveste miscarile corecte de periaj, modul corespunzator in care se tine periuta, cum se foloseste ata dentara etc.

 

Igiena corporala

 

In ceea ce priveste igiena corporala, copilul trebuie educat sa isi faca zilnic dus. Este important sa deprinda obiceiul de a se spala pe corp in fiecare zi inca de cand este mic.

 

Invata-l cum sa se spele corect cu apa si sapun sau gel de dus in cele mai importante zone ale corpului: fata, la axile, maini, picioare si in zona genitala.

 

Arata-i si spune-i in acelasi timp cum trebuie sa curete pielea manutelor, picioruselor, burticii, cu buretele bine imbibat in sapun si cum sa se clateasca corect inainte de a iesi din cada.

 

Igiena parului

 

Nu este obligatoriu, si uneori nici indicat, ca cel mic sa se spele pe cap zilnic. Intervalul de zile la care copilul trebuie sa isi spele parul depinde de mai multe particularitati: tipul de par, problemele de la nivelul pielii scalpului etc.

 

In unele cazuri, parul trebuie spalat o data la doua zile, dar exista si situatii in care poate fi spalat la aproape o saptamana. Cere sfatul pediatrului sau al unui dermatolog in acest sens.

 

Este important sa ii arati cum trebuie sa se spele pe cap, care sunt pasii de curatare a parului cu sampon si mai ales, cum se clateste corespunzator, pentru ca, in timp, sa fie capabil sa se spele fara ajutorul tau.

 

Apoi, tot in cadrul regulilor de igiena a parului intra si perierea sau pieptanarea lui. Invata copilul sa isi pieptene parul zilnic si sa si-l aranjeze. Daca are un par care se incurca frecvent, asigura-te ca il inveti cum sa il descurce bland si usor, fara a-l agresa.
Fii un exemplu pozitiv pentru el!Copilul deprinde cel mai repede si mai usor obiceiurile sanatoase de igiena personala daca le vede in familie. Atat timp cat tu si ceilalti membri ai familiei aveti grija sa respectati toate regulile esentiale de igiena, copilul le va deprinde mai usor si mai repede.

 

Dar daca nu te vede niciodata spalandu-te pe maini inainte de masa, facand dus zilnic sau folosind periuta de dinti, nici el nu va fi foarte tentat sa insuseasca aceste obiceiuri in rutina lui zilnica.

 

Un alt truc prin care determini copilul sa respecte toate aceste reguli de igiena este sa ai grija sa i le implementezi printre obiceiurile zilnice intr-un mod cat mai atractiv pentru el. Numai asa ii vei suscita interesul si i se vor parea interesante aceste activitati.

 

Dincolo de distractia din timpul invatarii, nu uita ca, pe masura ce creste, sa ii explici constant si importanta respectarii acestor reguli de igiena pentru sanatatea lui. Explica-i ce se intampla cand mananca cu manutele murdare, cand isi baga mana cu microbi in nas sau in ochi ori daca nu se spala bine pe dintisori.

 

Este nevoie de putina inspiratie si ceva mai multa rabdare pentru a ajuta copilul sa invete principalele reguli de igiena, dar merita, avand in vedere ca este cel mai simplu si la indemana mod de a-i proteja sanatatea.

Sursa articol și foto: copilul.ro

 
20
iul 2015

Epidemia de tuberculoza rezistenta la tratamentul facut in Romania

Romania „se remarca” printre primele tari europene prin frecventa ingrijorator de mare a cazurilor de tuberculoza rezistente la tratament. Aceasta forma de TBC se pare ca nu raspunde la medicamentele clasice folosite in tratarea tuberculozei, iar numarul pacientilor romani care reusesc sa se vindece este foarte mic: de doua ori mai putin decat media globala. ...

Epidemia de tuberculoza rezistenta la tratamentul facut in RomaniaIn cadrul unui raport publicat de The Economist Intelligence Unit se scoate in evidenta criza din domeniul medical pe seama lipsei de vointa politica a guvernelor de dezvoltare din ultimii ani. Si mai ingrijorator este ca o buna parte dintre acesti bolnavi nu sunt identificati si „exista riscul ca ei sa raspandeasca boala in spitalele judetene”, spune Martin Koehring, senior editor Economist Intelligence Unit, intr-un interviu pentru HotNews.Interviul integral este prezentat dupa cum urmeaza:Mortalitatea data de tuberculoza in Romania este dubla fata de cea din Bulgaria si cea mai ridicata din Uniunea Europeana. Care sunt cauzele acestei situatii si de ce nu reusim sa o imbunatatim?

Martin Koehring:
 Sunt mai multe motive, dar cel mai important este lipsa de vointa politica. Si asta are in sine mai multe cauze. Exista multe slabiciuni in Ministerul Sanatatii din Romania. De pilda, in ultimii 25 de ani, mandatul unui ministru roman al Sanatatii a fost in medie de un an. Aceasta lipsa de continuitate afecteaza coerenta si de aceea TBC-ul nu a devenit o prioritate. In particular, tuberculoza rezistenta la tratament a devenit o problema in Romania si tratarea ei nu a devenit o prioritate din cauza acestei lipse de continuitate. Rezolvarea situatiei TBC-ului in Romania trebuie sa fie o prioritate pe termen lung, doar asa poate fi abordata situatia. Din cele 10 milioane planificate pentru tratarea tuberculozei in 2013 au fost cu adevarat alocate doar 4. 

Cat de mare este epidemia de tuberculoza rezistenta la tratament comparativ cu alte tari UE?

Martin Koehring: E uriasa. Populatia Romaniei reprezinta doar 4% din cea a Uniunii Europene, dar aici sunt un sfert din cazurile din UE. 

Si cum sta Romania comparativ cu tari din afara Europei?

Martin Koehring: Depinde. Pentru tuberculoza care este sensibila la tratament Romania sta destul de bine si, in ultimul deceniu, a existat un progres enorm. Dar problema este tuberculoza rezistenta la tratament: doar 40% din cei nou diagnosticati cu TBC sunt testati daca au sau nu o forma rezistenta la tratament. Si doar 54% din cei diagnosticati mai demult sunt testati pentru acest lucru. Deci mai putin de jumatate din cazurile nou diagnosticate cu TBC din Romania sunt testate pentru rezistenta la medicamente. TBC-ul rezistent la tratament inseamna ca toate medicamentele principale cu care se trateaza aceasta boala nu sunt eficiente, nu functioneaza la acesti pacienti. Rezultatul este ca doar 62% din cazurile de TBC rezistent la tratament sunt identificate in Romania si rata de vindecare pentru aceste cazuri identificate este intre 16 si 26% - adica jumatate din media globala. Foarte slab.

De ce e atat de scazuta rata de vindecare?


Martin Koehring: Exista tratament pentru TBC in Romania doar in spitalele mari si problema in acest caz este ca te astepti ca oamenii sa mearga ei la spital si sa fie testati daca se simt rau. Medicii nu merg in comunitati, nu merg in grupurile vulnerabile, la clasele sociale mai predispuse sa aiba aceasta boala. Practic, oamenii care au aceasta boala nu sunt identificati. Exista si multa stigma sociala in Romania, dar si in alte tari: oamenii cu TBC nu sunt sustinuti social, isi pierd serviciul si, prin urmare, nu-si continua tratamentul. Iar daca oamenii care au o forma normala de TBC opresc tratamentul, atunci exista un risc foarte mare sa dezvolte o forma rezistenta la tratament. Iar celalalt risc este ca pot raspandi infectia in spitale deoarece nu au fost testati cum trebuie. Nu au fost testati pentru ca nu exista aparatura necesara pentru asta. Iar aparatura nu exista din cauza subfinantarii sistemului medical romanesc. Deci totul este interconectat.

E corect sa-i tratezi pe acest pacienti intr-un spital judetean?


Martin Koehring: E o boala extrem de contagioasa si deci nu e in regula. Daca 60% dintre bolnavii cu TBC rezistent la tratament nu sunt testati niciodata, asta inseamna ca exista un risc ca ei sa raspandeasca boala in spitalele judetene. Dar, cum va spuneam, nu exista aparatura suficienta pentru testare. Recent, in februarie 2015, guvernul Romaniei a aprobat o strategie nationala prin care se concentreaza pe noile aparate necesare pentru diagnostic. De exemplu, in Bucuresti si in Cluj au fost instalate noi aparate de diagnostic in laboratoare. Deci Guvernul a realizat in sfarsit ca trebuie sa identifice aceste cazuri de TBC rezistent la tratament.

Dar am vazut de mai multe ori astfel de strategii nationale aprobate care au ramas fara rezultat deoarece guvernul nu le-a mai alimentat financiar. Cum va fi finantata aceasta noua strategie?

Martin Koehring: Un semn de optimism este ca aceasta strategie va fi sprijinita de comunitatea internationala: Uniunea Europeana, Norvegia si Fondul Global de lupta impotriva bolilor infectioase. Exista deci trei parteneri internationali si unul dintre motivele pentru care au facut-o este ca isi doresc cu adevarat sa lupte impotriva TBC-ului rezistent la tratament.    

Se tem ca boala se va raspandi si in tarile lor?


Martin Koehring:
 E o perspectiva putin cinica, dar nu cred ca acesta este principalul motiv. Problema reala este ca Romania are un sfert din numarul total al cazurilor de tuberculoza din UE si asa ceva poate fi rezolvat doar cu ajutorul partenerilor. Situatia aceasta are efecte economice si sociale negative. Dar si riscul infectiilor transmise transfrontalier este real. E firesc ca celelalte state sa se gandeasca si la populatia lor.

Daca Guvernul Romaniei va inceta finantarea acestei noi strategii, vor fi suficienti banii de la institutiile internationale pentru obtinerea de rezultate eficiente?

Martin Koehring: Nici vorba. Guvernul Romaniei a promis 6 milioane de euro in urma cu doi ani pentru TBC-ul rezistent la tratament, dar a fost doar o promisiune, nu s-a alocat niciun cent. Sper ca in acest caz lucrurile vor sta altfel datorita implicarii financiare a organizatiilor internationale. Trebuie sa vedem ce se va intampla in urmatorii doi-trei ani. Sunt multe lucruri pe care doar guvernul Romaniei le poate schimba: de pilda salariile scazute ale medicilor de familie. E foarte important sa identifici cazurile de TBC rezistent la tratament si medicii de familie sunt cei care fac asta. 

Care ar fi tinta de succes pentru aceasta strategie?

Martin Koehring:
 Ca pana in 2020 sa existe posibilitatea universala de a testa rapid pentru tuberculoza rezistenta la tratament. Si ca rata de succes a tratamentului sa creasca de la 20% la 70% pana in 2020. E un obiectiv foarte ambitios.

De ce a decis The Economist Intelligence Unit sa acorde atentie acestui subiect si cine a finantat acest raport?

Martin Koehring: Raportul a fost sponsorizat de compania farmaceutica Janssen si a fost independent din punct de vedere editorial. Grupul The Economist este cunoscut pentru analizele sale obiective si independente, iar Economist Intelligence Unit are o divizie speciala pentru sanatate. Cu cativa ani in urma am achizitionat Bazian, o companie specializata in analiza datelor medicale. Suntem foarte activi in domeniul medical pentru ca in toata lumea guvernele trebuie sa-si reduca cheltuielile cu sanatatea dar sa rezolve problemele legate de bolile infectioase sau de diabet si de obezitate. Ne concentram pe felul in care putem crea valoare si eficientiza serviciile medicale. 

Daca autoritatile romane nu vor reusi sa rezolve criza TBC-ului rezistent la tratament, ce se va intampla in urmatorii ani?

Martin Koehring: Va deveni o mare problema sociala. Vor fi tot mai multi oameni exclusi din societate, multi se vor teme sa spuna ca au boala si sa fie tratati pentru ea de frica sa nu-si piarda slujba si atunci vor fi diagnosticati tot mai tarziu. Asta va duce la cresterea raspandirii bolii. E o problema economica si sociala, dar si una medicala. Guvernul Romaniei trebuie sa aiba o strategie pe termen lung si continuitate ca sa rezolve problema. 

Precizare: Romania este una dintre tarile in care vaccinarea BCG se practica pe scara larga, dar este important de stiut ca acest vaccin protejeaza eficient impotriva dezvoltarii la copil a formelor grave de tuberculoza (miliara si meningita), care dau complicatii de multe ori letale. Se considera ca protectia oferita de vaccinarea BCG in copilarie se mentine la adulti in 50% din cazuri.

Sursa articolului: HotNews.ro
 
 
<< <   1 2 3 4 5 6 7   > >>