Articole specialitate
12
mai 2016

Efectele Luminii Ultraviolete în Contaminarea Bacteriana a Laptelui Integral, a Colostrului și a Imunoglobulinei G

Laptele crud si colostrul pot adaposti microorganisme periculoase care prezinta riscuri grave la adresa sanatatii animalelor si oamenilor. În conformitate cu USDA, mai mult de 58% dintre viteii din Statele Unite sunt hraniti cu lapte nepasteurizat. Scopul acestui studiu a fost acela de a evalua efectul luminii UV asupra reducerii bacteriilor din lapte si colostru, si pe IgG colostru. O lumina UV pilot la scara continua (UV-C) cu unitate de scurgere -45 J / cm2 a fost utilizata pentru tratarea laptelui si a colostrului. ...

Efectele Luminii Ultraviolete în Contaminarea Bacteriana a Laptelui Integral, a Colostrului și a Imunoglobulinei G
 
Autori: R.V. Pereira, M. L. Bicalho, V. S. Machado, S. Lima, A. G. Teixeira, L. D. Warnick, R. C. Bicalho, Mai 2014
Sursa: www.ncbi.nlm.nih.gov

 Probe de colostru și lapte integral steril au fost inoculate cu Listeria innocua, Smegmatis Mycobacterium, Salmonella typhimurium serotip, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, și Acinetobacter baumannii, înainte de a fi tratate cu UV-C. In timpul tratamentului UV-C, probele au fost recoltate la 5 puncte de timp și bacteriile au fost enumerate folosind medii selective.
Efectul UV-C asupra IgG a fost evaluat folosind colostru crud dintr-o fermă de lapte din apropiere, fără adaos de bacterii. Pentru fiecare lot de colostru, probele au fost colectate de la mai multe momente de timp diferite și IgG a fost măsurată cu ajutorul ELISA.
Tratamentul UV-C al laptelui a dus la un număr final de semnificativ (log ml cfu /) reducerea de Listeria monocytogenes (3,2 ± 0,3 jurnal ufc / ml), reducere de Salmonella spp. (3,7 ± 0,2 jurnal ufc / ml de reducere), Escherichia coli (2,8 ± 0,2 jurnal ufc / ml de reducere), Staph. aureus (3,4 ± 0,3 jurnal ufc / ml de reducere), Streptococcus spp. (Reducere de 3,4 ± 0,4 log ufc / ml), și A. baumannii (2,8 ± 0,2 log ufc / ml reducere).
Tratamentul UV-C pentru lapte nu a avut ca rezultat un număr semnificativ final (log ml / cfu) de reducere pentru M. smegmatis (1,8 ± 0,5 jurnal ufc / ml de reducere).
Tratamentul UV-C pentru colostru a fost semnificativ asociat cu o reducere finală a numărului de bacterii (log cfu / ml) de Listeria spp. (reducere de 1,4 ± 0,3 log ufc / ml), Salmonella spp. (Reducere de 1,0 ± 0,2 log ufc / ml) și Acinetobacter spp. (Reducerea / ml 1,1 ± 0,3 log ufc), dar nu și de E. coli (0,5 ± 0,3 log ufc / ml de reducere), Strep. agalactiae (0,8 ± 0,2 jurnal ufc / ml de reducere) și Staph. aureus (0,4 ± 0,2 jurnal ufc / ml de reducere). Tratamentul UV-C pentru colostru a scăzut semnificativ concentrația IgG, cu o reducere observată finală medie IgG de aproximativ 50%. Dezvoltarea de noi metode de reducere a contaminanților bacterieni în colostru trebuie să ia în considerare barierele impuse de opacitatea componentelor organice, precum și de cont pentru daunele accidentale la IgG cauzate de manipularea colostrului.
 

Introducere

Hrănirea vițeilor pre-înțărcați cu lapte crud și colostru are potențialul de a crește morbiditatea și mortalitatea acestora ca urmare a ingerării de agenți patogeni. Unele bacterii patogene importante identificate în laptele crud și colostrum includ Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis (MAP), Staphylococcus aureus și Streptococcus spp. Pasteurizarea este frecvent utilizată în fermele de lapte, ca metodă preventive pentru a reduce încărcătura bacteriană din laptele cu care se hrănesc vițeii. Cu toate acestea, pasteurizarea este un proces exigent, prezintă un consum energetic cu costuri de capital ridicate și operare. Tratamentul termic al colostrului la o temperatură ridicată pentru o perioadă scurtă de timp a fost asociat cu o scădere a concentrației de IgG de la 22% până la 27%. Cu toate acestea, tratamentul termic al colostrului la o temperatură mai scăzută (60 ° C) timp de 60 min, s-au observat modificări semnificative ale concentrației de IgG și a fost sugerat ca o opțiune viabilă pentru tratamentul colostrului la ferma de lapte.

Utilizarea clasică a luminii UV s-a desfășurat în cabinete de securitate biologică și în laboratoare, cu toate că, în ultimii ani, utilizarea acesteia a fost extinsă la inactivarea microorganismelor în industria de prelucrare a produselor alimentare, în apă potabilă, în apele uzate. Lumina ultravioleta inactivează microorganismele prin formarea de dimeri și de pirimidina în ARN și ADN, care pot interfera cu transcriere și replicare. Efectul germicid al tratamentului cu lumină UV este dependent de expunerea microbiană, dar atunci când sunt utilizate pe produsele alimentare, opace, cu suprafețe neregulate, lumina UV poate provoca o distrugere microbiană redusă. Cu toate că coeficientul de opacitate și de absorbție ridicată a laptelui a fost considerat o barieră în calea utilizării luminii UV ca dezinfectant, tratamentul cu lumină UV asupra laptelui a redus numărul de bacterii de L. monocytogenes în lapte de capră și Staph. aureus în laptele de vacă.
Prin urmare, obiectivele acestui studiu au fost de a determina efectul tratamentului cu lumină UV pe contorul ( log / ml ufc ) pentru a reduce numărul bacteriilor (Listeria innocua, smegmatis Mycobacterium, Salmonella typhimurium serotip, E. coli, Staph . Aureus , Streptococcus agalactiae și Acinetobacter baumannii ) inoculate în lapte steril și colostru, precum și concentrația de IgG în colostru.

 
Materiale și Metode

Bacteriile pentru inocularea laptelui și a colostrului

Șapte specii de bacterii care prezintă interes pentru sănătatea animală și umană au fost selectate ca inoculanți în studiile clinice de lapte: L. innocua, M. smegmatis, Salmonella typhimurium serotip, E. coli, stafilococ. aureus, Strep. agalactiae, și A. baumannii. Pentru Salmonella spp., E. coli, stafilococ. aureus, Strep. agalactia, și A. baumannii, 2 până la 3 tulpini diferite au fost selectate pentru inocularea laptelui. Pentru speciile bacteriene rămase, numai 1 tulpină a fost selectată pentru inocularea laptelui. Innocua listeria și M. smegmatis au fost alese ca inlocuitori pentru L. monocytogenes și MAP.

 
Prepararea suspensiei de celule

Fiecare tulpină bacteriană a fost cultivată în mod individual pe o creștere specifică medie pentru speciile, urmând instrucțiunile producătorului. Pe scurt, stocurile bacteriene depozitate la -80 ° C au fost transferate cu ajutorul unei bucle de inoculare în mediul de creștere, implicit crescute în condiții ideale pentru fiecare specie de bacterii. După incubare, o paletă bacteriană a fost recoltată din mediul de creștere, prin centrifugare (4000 x g, timp de 22 min) și s-au resuspendat pentru a crea stocuri de bacterii prin pipetare a 800 pl de soluție în tuburi Eppendorf, conținând 200 pl de 80 % glicerol. Stocurile bacteriene au fost depozitate la -80 ° C până la utilizare pentru inocularea laptelui și a colostrului.Masina -pilot la scară lumină UV

Dispozitivul experimental testat a constat într-o lumină UV, la scară pilot continuă (UV-C), unitate de scurgere (GEA Farm Technologies, Naperville, IL), cu tulburatori din otel inoxidabil, o unitate de pompă pentru fluide (debit de 65 l / min; pompă cu 20 - A întrerupător 230 - V) și modulul lămpii 1 UV (45 J / cm2; dimensiuni: 610 mm lățime, 1.665 mm lungime și 500 mm adâncime ). Lampa UV a fost introdusă într -un tub de cuarț transparent pentru a permite expunerea laptelui la lumină UV. Timpul necesar pentru ca un lot de 4 litri de lapte sau colostru să curgă complet prin unitatea UVC a fost de 2 min și 30s.Prepararea probelor și Inocularea

Laptele integral comercial pasteurizat-omogenizat (3,25% conținut de grăsime) a fost achiziționat de la un supermarket local și autoclavizat (121 ° C timp de 32 min) înainte de inocularea cu bacteriile. S-au folosit două loturi de lapte cu bacterii diferite inoculate, iar compoziția lor bacteriană și concentrația medie (log cfu / ml) în lapte înainte de a inițializa tratamentul cu lumină UV au fost: lapte inoculat numai cu M. smegmatis (CFU 4,7 ± 0,5 log / ml) și (2), lapte inoculat cu un cocktail bacterian obținut din combinarea unei tulpini de L. innocua (7,6 ± 0,2 log ufc / ml), Salmonella typhimurium serotip (7,4 ± 0,2 log ufc / ml), E. coli (6,2 ± 0,2 log ufc / ml), Staph. aureus (7,3 ± 0,2 log ufc / ml), Strep. agalactiae (5,2 ± 0,3 log ufc / ml), și A. baumannii (6,4 ± 0,2 log ufc / ml). Smegmatis Mycobacterium a fost inoculată într-un lot separat pentru a crește precizia enumerării pe mediul de creștere selectivă. Pentru Salmonella spp., E. coli, stafilococ. aureus, Strep. agalactiae, și A. baumannii, 2 până la 3 tulpini diferite au fost selectate pentru inocularea de lapte, precum și pentru a compara efectele UV-C pe fiecare tulpină în parte, loturi de lapte sterile au fost inoculate cu doar o tulpină bacteriană care aparțin aceleiași specii bacteriene. Patru repetiții au fost efectuate pentru fiecare tulpină bacteriană și fiecare baie conținea 4 L de lapte.

Colostru brut cumulat de la mai multe vaci, a fost obținut dintr-o fermă de lapte din apropiere. Colostrul utilizat in studiu nu a fost autoclavizat. Colostrul crud a fost utilizat pentru a evalua efectul UV-C asupra contaminanților bacterieni, prin inocularea cu un cocktail bacterian compus din 1 tulpină bacteriană. Tulpinile bacteriene selectate și concentrația medie (log cfu / ml) în colostru pentru aceste specii de bacterii înainte de inițializarea tratamentul cu lumină UV au fost Listeria spp. (Tulpina ATCC 33090; 4,6 ± 0,2 jurnal ufc / ml), Salmonella spp. (Tulpina ATCC 14028; 7,6 ± 0,2 log ufc / ml), E. coli (tulpina ATCC 25922; 6,7 ± 0,3 log ufc / ml), Staph. aureus (tulpina ATCC 27708; 7,8 ± 0,1 jurnal ufc / ml), Strep. agalactiae (tulpina SAG 2; 3,7 ± 0,2 log ufc / ml) și Acinetobacter spp. S-au efectuat patru repetiții pentru fiecare specie de bacterii și fiecare baie, un conținut 4 L de colostru.

Testarea efectului UV-C asupra numărului de bacterii

Pentru a evalua capacitatea de tratament UV-C pentru reducerea numărului de bacterii din lapte și colostru, probele au fost recoltate la 5 puncte de timp: (1) lampă UV si pompa atât înainte cât și după amestecarea laptelui sau colostrul manual cu o baghetă sterilă timp de 1 minut (Oprit), (2) lampă UV înainte și după ce pompa a fost în funcțiune timp de 2 min și 30s (40 cicluri, PT ), (3) lampă UV înainte și după ce pompă a fost în funcțiune timp de 2 minute și 30 de s (40 cicluri, T1), (4) lampă UV înainte și după ce pompă a fost în funcțiune timp de 5 minute (80 de cicluri, T2) și (5) lampă UV înainte și după ce pompă a fost în funcțiune timp de 7 min și 30s (120 cicluri ,T3). Probele Off-Oprit și PT au fost colectate înainte de expunerea la lumina, cu scopul de a evalua efectul pompei pe contaminanții bacterieni. Atunci când se colectează probele expuse la lumină UV (T1, T2, și T3), lampa UV a fost pornită timp de 5 minute înainte de a porni pompa, permițând lămpii UV să atingă la un nivel optim de activitate.UV-C Unitate protocol de curățare

Între loturile de lapte sau colostru, un protocol de curățare în 5 pași a fost implementat pentru unitatea UV-C după cum urmează: (1) se clătește cu 6 I de apă caldă și sodiu hipo-clorit (Clorox Co., Oakland, CA) timp de 5 minute, (2) se clătește cu 4 L de apă caldă și un detergent alcalin (TRI-PFAN; GEA Farm Technologies) timp de 5 minute, (3) se clătește cu 4 L de apă caldă și un agent de curățare redus de acid-spumă (ALC; GEA Farm Technologies ) timp de 3 minute, (4) clătit cu 8 L de apă caldă și hipo-clorit de sodiu (Clorox Co.) timp de 3 minute, și (5) se clătește cu 4 L de apă fierbinte (> 75 ° C) timp de 3 min.

Testări Microbiologice

Atât probele de lapte cât și cele de colostru au fost diluate în serie (10-1 la 10-8) și 20 pl de alicote au fost placate și incubate în mod aerob, folosind medii și condiții selective specifice pentru fiecare specie de bacterii. O estimare a unităților formatoare de colonii per mililitru a fost făcută prin calcularea numărului mediu de colonii (de la determinări în triplicat) și multiplicarea acestui număr cu inversul factorului de diluție.

Testarea efectului UV-C asupra Colostrul IgG

Colostrul brut cumulat de la mai multe vaci, a fost obținut dintr-o fermă de lapte din apropiere. Colostrul utilizat in studiu nu a fost autoclavizat. Pentru a evalua efectul UV-C asupra IgG colostru, probele au fost colectate la 7 puncte de timp: (1) lampă UV și pompă folosite atât înainte cât și după amestecarea colostrului manual timp de 1 minut (Oprit), (2) lampă UV înainte și după ce pompă a fost folosită timp de 2 min și 30 s (40 cicluri; PT), (3) lampă UV înainte și după ce pompă a fost folosită timp de 2 min și 30 de s (40 cicluri, T1), (4) lampă UV înainte și după pompa a fost folosită pe timp de 5 min (80 de cicluri; T2), (5) lampă UV înainte și după ce pompă a fost folosită timp de 7 min și 30 de s(120 cicluri; T3), (6) lampă UV înainte și după ce pompa a fost folosită timp de 10 min (160 de cicluri; T4) și (7), lampă UV înainte și după ce pompă a fost folosită timp de 12 min și 30 s (200 cicluri; T5). Atunci când s-au colectat probele expuse la lumină UV (T1, T2, T3, T4, T5), lampa UV a fost pornită timp de 5 minute înainte de a porni pompa, permițând lămpii UV să atinge un nivel optim de activitate. Din cauza cercetărilor limitate cu privire la efectele tratamentului colostrului cu lumină UV, un UV-C cu timp de expunere mai lung de colostru (până la T5 în loc de numai T3) a fost utilizat, cu scopul de a obține informații suplimentare cu privire la efectele accidentale cumulative ale luminii UV pe IgG colostru. In total, s-au efectuat 9 repetiții și fiecare baie conținea 4 L de colostru.

 
Analize statistice

Numărul microbilor (cfu / ml) a fost transformate în unități logaritmice pentru analiza statistică. Efectul asupra laptelui și al colostrului scurs prin pompa UV-C, s-a realizat în absența iradierii UV și a fost testat prin observarea variației numărului de bacterii (log cfu / ml) din probele de la Off-Oprit și PT, prin utilizarea ANOVA ca software statistic SAS (SAS Institute Inc., Cary, NC).
Pentru a evalua efectul tratamentului cu lumină UV asupra speciilor adăugate în lapte ți colostrum steril, pentru fiecare specie de bacterii,  s-a utilizat un model liniar mixt reprezentând măsurători repetate (loturi), (PROC MIXED; SAS Institute Inc.). În acest model, variabila dependentă a fost numărul de (log cfu / ml) pentru speciile bacteriene și variabila independentă a fost punctele de timp de eșantionare (PT, T1, T2, și T3). Pentru speciile de bacterii cu mai mult de o tulpină bacteriană, a fost adăugată o contabilitate variabilă explicativă pentru fiecare tulpină bacteriană individual. Interacțiunea sa cu punctele de timp de eșantionare (PT, T1, T2 și T3) a fost semnificativă.
Procedura PROC REG în SAS a fost utilizată pentru a finaliza o regresie liniară simplă pentru a evalua efectul UV-C asupra colostrului IgG. Pentru măsurarea IgG-ului măsurat din colostru s-a folosit ca model variabila dependentă și punctele de timp de prelevare (Oprire, Mix, T1, T2, T3, T4 si T5) au fost oferite ca variabile independente. Pentru a ilustra asocierea liniară a colostrului IgG și a tratamentului prin UV-C, un simplu complot împrăștiat liniar a fost calculat cu ajutorul MedCalc,versiunea 12.4.0.0 (MedCalc Software, Mariakerke, Belgia). Toate modelele statistice, variabile și interacțiunile lor au fost considerate semnificative atunci când valorile P au fost <0,05.

 
Rezultate

Efectul UV-C asupra probelor de lapte contaminate cu bacterii

Tratamentul UV-C al laptelui a dus la un număr semnificativ (log ml cfu /de reducere) la T3 pentru L. monocytogenes (3,2 ± 0,35 jurnal ufc / ml de reducere), Salmonella spp. ( 3,7 ± 0,27 log ufc / ml de reducere), E. coli (2,8 ± 0,22 log ufc / ml de reducere), Staph. aureus (3,4 ± 0,28 jurnal ufc / ml de reducere), Streptococcus spp. (3,4 ± 0,45 log ufc / ml de reducere), și A. baumannii (2,8 ± 0,24 log ufc / ml de reducere). Cu toate acestea, tratamentul UV-C asupra laptelui nu a avut ca rezultat un număr semnificativ (log ml cfu /). Nici o diferență semnificativă nu a fost observată în numărul de bacterii (log cfu / ml), de la Off-Oprire la PT pentru toate încercările de lapte (lumina UV a fost oprită în timpul acestor 2 puncte de prelevare). Nici o diferență semnificativă în numărul de bacterii (log cfu / ml) la diferite momente de timp a fost observată la nivelul speciilor bacteriene între tulpinile de Salmonella spp., E. coli, stafilococ. aureus, Strep. agalactiae, și A. baumannii, pentru care a fost utilizat mai mult de 1 tulpină pentru fiecare specie de bacterii pentru a inocula loturi de lapte sterile distincte.
Efectul UVC asupra contaminanții bacteriene și IgG în probele de Colostrul

Cu toate că creșterea numărului de cicluri pe care colostrului a fost expus la radiații UVC a redus numărul de ( log cfu / ml ) pentru toate cele 6 specii bacteriene testate , tratamentul UVC colostrului a fost semnificativ asociat cu un număr de ( log / ml CFU) de reducere la T3 Listeria spp. (1,4 ± 0,3 log ufc / ml de reducere) , Salmonella spp . (1,0 ± 0,2 log ufc / ml de reducere) și Acinetobacter spp. ( ml 1,1 ± 0,3 log ufc de reducere ), dar nu și de E. coli ( 0,5 ± 0,3 log ufc / ml de reducere), Strep. agalactiae (0,8 ± 0,2 jurnal ufc / ml de reducere), și Staph . aureus (0,4 ± 0,2 log ufc / ml reducere). Nici o diferență semnificativă nu a fost observată în log ufc / ml pentru oricare dintre cele 6 specii bacteriene testate la Off-Oprit și PT.
Tratamentul de colostru cu UV-C a avut o asociere liniară negativă cu concentrația de IgG în colostrul ( P = 0,019). S-a observat o reducere medie a IgG de aproximativ 50 %, de la Off-Oprit (70,5 g / l ; 95 % CI = 51-90 g / l) la T5 (35,1 g / l ; 95 % CI = 15-54 g / l ). 


Discuție

Cu excepția M. smegmatis, o reducere semnificativă a numărului (log cfu / ml) pentru toate speciile bacteriene testate, a fost observată pentru laptele tratat cu UV-C. UV-C-ul utilizat în studii au avut aceeași lumină UV (45 J / cm2) și a urmat protocol similar de dozare recomandat pentru sistemul Pure UV (GEA Farm Technologies), o mașină disponibilă comercial pentru tratarea laptelui, folosind lumina UV. Similar cu constatările noastre, un studiu efectuat pe teren de Teixeira et al. (2013) a folosit sistemul Pure UV pentru tratarea laptelui, cu reduceri logaritmice ale numărului de colonii de bacterii pentru număr total de bacterii: E. coli, stafilococ. aureus și Streptococcus spp. de 3,3, 1,7, 0,2 și 2,0. Același studiu a evaluat, de asemenea, laptele pasteurizat din spitale (72 ° C, timp de 15 s) și a observat o reducere logaritmică a numărului de colonii de bacterii pentru număr total de bacterii E. coli, Staph. aureus și Streptococcus spp. de 5,2, 1,2, 0,2, 2,4 și, respectiv, (Teixeira și colab., 2013). Teixeira și colab. (2013) au concluzionat că tratamentul termic al laptelui de ansamblu pentru spital a fost mai eficace decât tratamentul UV în scăderea numărului de bacterii.

Lipsa unui efect de lumina UV asupra reducerii micobacteriilor în lapte identificate în studiul nostru a fost, de asemenea, observat de Donaghy și colab. (2009), atunci când se utilizează o mașină de lumină UV la scară pilot (de ieșire 30 W-UVC) pentru a trata lapte inoculat cu MAP. Ei au ajuns la concluzia că rezistența aparentă a MAP la tratamentul cu lumină UV ar fi putut fi cauzat de opacitatea laptelui și recalcitrant MAP la tratamente neprielnice. Deoarece MAP este un mycobacterium cu creștere lentă, care poate avea o perioadă de incubare pentru numărarea coloniilor prin cultură solidă de mai mult de 3 mo, M. smegmatis a fost aleasă pentru a fi folosită ca un surogat in studiul curent (Grant și colab., 2001; Kralik și colab., 2012). Mycobacterium smegmatis este o specie cu creștere rapidă de microbacterii cu nici o legătură la boli umane, având gene Somnolenta similare cu cele din MAP (Whittington și colab., 2004).

In acest studiu, tratamentul UV-C al colostrului a determinat o reducere semnificativă a numărului de bacterii (log cfu / ml) pentru Listeria spp., Salmonella spp., și Acinetobacter spp., dar nu și al speciilor de bacterii rămase. Un studiu efectuat de Teixeira et al. (2013) a observat o reducere medie logaritmică în reducerea bacteriilor în colostrul tratat cu un sistem pur UV de 1,7, 2,2, 0,4 și 2,5 pentru număr total de bacterii: E. coli, Staph. aureus și Streptococcus spp., respectiv. Atunci când se utilizează tratamentul termic al colostrului la 63 ° C, timp de 60 min, în același studiu, au observat o reducere medie logaritmică în reducerea bacteriilor în colostrul de 3,5, 4,5, 0,4 și 2,5 pentru număr total de bacterii: E. coli, Staph. aureus și Streptococcus spp., respectiv (Teixeira și colab., 2013). Teixeira și colab. (2013) au concluzionat că tratamentul termic global al colostrului a fost mai eficace decât tratamentul UV în scăderea numărului de bacterii. Este nevoie de cercetări suplimentare utilizând aceleași setări precum cele folosite în studiul nostru, pentru a permite o comparație directă a eficacității privind reducerea numărului de bacterii atunci când se utilizează UV-C sau alte metode disponibile pentru a trata lapte sau colostru.

Lipsa unei reduceri bacteriene semnificativă a unor specii de bacterii după tratamentul colostrului cu UV-C poate fi explicată printr-o capacitate limitată de penetrare a luminii UV în colostru, determinând o reducere mai mică a numarului de bacterii. Lichide care au transmisivitate mare de lumină pot fi tratate eficient cu lumină UV, dar lichidele cu transmisivitate de lumină scăzută, cauzate de particule materiale sau compuși organici, pot reprezenta o barieră pentru tratamentul UV
(Guerrero-Beltrán și Barbosa-Cánovas, 2004).

O unitate de măsură comună pentru a evalua gradul de penetrare a luminii UV prin fluide este coeficientul de absorbție (AC). Dificultățile legate de utilizarea luminii UV pentru a iradia colostrul sunt chiar mai mari decât cele observate pentru lapte, având în vedere că colostrul are, în medie, cantități mai mari de compuși organici, cum ar fi de grăsime (6,7% în colostrul fata de 4% din lapte) și proteine ​​(14 % în colostrul vs. 3,1% în lapte; Godden, 2008).
Adăugată la reducerea potențială a expunerii bacteriilor la radiații UV în colostru, o altă explicație suplimentară pentru reducerea semnificativă a numărului de bacterii (log cfu / ml) pentru Listeria spp., Salmonella spp., Acinetobacter, dar nu și a speciilor de bacterii rămase după tratarea probelor de colostru cu UV-C, ar fi putut fi legate de rezistența acestor specii de bacterii la radiații ultraviolete. Albarracín și colab. (2012) care a studiat tulpini de Acinetobacter spp. izolate din ecosisteme la altitudini mari, observate ca tulpini rezistente la niveluri ridicate de radiații UV. Rezistența acestor tulpini a fost legată parțial de capacitatea lor de a repara mai eficient dimeri pirimidinice comparativ cu tulpinile de control. Mecanismul de lumina UV de inactivare a microorganismelor se bazează pe formarea de dimeri în ARN și ADN, provocând pagube care pot interfera cu replicarea și transcripția și, în plus, provoacă moartea bacteriană (Cutler și Zimmerman, 2011). Mecanisme bacteriene pentru repararea daunelor cauzate de lumina UV includ inversarea directă a prejudiciului de către un photolyase (photoreactivarea), indepartarea leziunii printr-un glycosylase ADN-ului, și repararea exciziei de nucleotide (Goosen și Moolenaar, 2008). Tulpini bacterieni cu mecanisme mai eficiente de reparare a dimerului ar putea avea reduceri mai mici în lapte, după expunerea la lumină UV.
A fost observată o relație liniară negativă între durata tratamentului UV-C asupra colostrului și concentrația IgG. Un studiu efectuat de Teixeira et al. (2013) a observat că colostrul tratat cu o mașină de lumină UV cu flux comercial, a determinat o reducere a IgG de colostru de 42,2%, comparativ cu colostrul netratat. Cu toate că UV-C-ul a fost capabil să reducă în mod semnificativ nivelul de bacterii pentru Listeria spp., Salmonella spp., și Strep., agalactiae în colostru, utilizarea sa pentru a trata colostrul cu care erau hrăniți vițeii trebuie să fie luate în considerare cu atenție și pierderea potențială a IgG viabile. Colostrul IgG s-a dovedit a fi sensibil la presiune, la căldură și la acid, care afectează conformația moleculei de imunoglobulină și în final, activitatea imunologică a anticorpului (Hurley și Theil, 2011). Tratamentul termic al colostrului s-a dovedit a avea ca rezultat pierderi medii IgG mai mari cu 24% după tratament la 63 ° C timp de 30 minute (Meylan și colab, 1996;. Godden et al., 2003).
 

Concluzii

Tratamentul UV-C asupra laptelui integral, comercial, inoculat cu bacterii a determinat o reducere semnificativă pentru toate speciile bacteriene testate cu excepția M. smegmatis . Tratamentul UV-C asupra probelor de colostru inoculați cu bacterii contaminante a dus la o reducere semnificativă a numărului de bacterii la T3 pentru Listeria spp., Salmonella spp., și Acinetobacter., dar nu și de E. coli, streptococ. agalactiae, și Staph. aureus. Mai mult, tratamentul UV-C asupra colostrului a redus concentrația de IgG în colostrum, în raport cu lungimea de durata tratamentului. Procesele care au avut drept scos reducerea numărului de bacterii din colostrum, trebuie să ia în considerare efectele indirecte asupra IgG colostru.

Recunoașteri

Cercetarea raportată în această publicație a fost susținută de către Centrul Național de Cercetare Resurse, o componenta a National Institutes of Health (NIH, Bethesda, MD), în conformitate cu Premiul Numărul T32ODO011000. Conținutul este exclusiv responsabilitatea autorilor și nu reprezintă în mod necesar opiniile oficiale ale Centrului Național de resurse de cercetare sau de National Institutes of Health. Acest studiu a fost, de asemenea, finantat partial de GEA Farm Technologies (Naperville, IL), care a fabricat unitatea de lumină UV - scurgere prin pilot la scară (UV sistem pur), utilizat in studiu pentru a trata colostrul și laptele. Finanțatorii nu au avut nici un rol in proiectarea de studiu, colectarea și analiza datelor, decizia de a publica sau de pregatire a manuscrisului.
 
05
mai 2016

NORME DE IGIENIZARE IN CADRUL INTREPRINDERILOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARA

Legislatia referitoare la conditiile de dezinfectie în industria alimentara cuprinde norme tehnice si de igiena cu privire la dezinfectia si sterilizarea unitatilor de productie si ambalare, a obiectelor si materialelor cu care personalul intra in contact, informatii despre metodele de prelucrarea a carnii prin diferite tehnologii. Iata cateva dintre acestea: ...

NORME DE IGIENIZARE IN CADRUL INTREPRINDERILOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARA

1. Normele de igiena privind alimentele si protectia sanitara a acestora aprobate de Ministerul Sanatatii precum si Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr. 93/43/EEC/14 iunie 1993 cu privire la regulile generale privind igiena produselor alimentare si procedurile de verificarea conformitatii cu aceste reguli.

Prin masurile de dezinfectie nu se urmareste o sterilizare  a suprafetelor si utilajelor, ci numai o distrugere a microorganismelor patogene si o diminuare la minim a florei saprofite a carei multiplicare determina modificarea nefavorabila a insusirilor senzoriale sau alterarea produselor. Mentinerea curateniei si spalarea corecta contribuie substantial la reducerea incarcaturii microbiene, si se datoreaza indepartarii mecanice a microorganismelor, eliminarii impuritatilor (mai ales organice) care sunt adapost si substrat nutritiv pentru germeni. Curatarea si spalarea cat mai perfecte, operatii care trebuie sa preceada totdeauna aplicarea agentului germicid, constituie de fapt conditii indispensabile pentru efectuarea unei dezinfectii eficace.
Dezinfectia nu poate inlocui insa curatenia si spalarea. Prezenta depozitelor de substante organice inactiveaza mai mult sau mai putin agentul dezinfectant si in acelasi timp protejeaza microorganismele pe care le inglobeaza. Dezinfectia se poate face prin agenti chimici sau prin mijloace fizice.
Dezinfectia prin agenti chimici este mai mult folosita. O substanta  dezinfectanta ideala ar trebui sa nu fie periculoasa la manipulare si toxica in concentratiile folosite, sa se solubilizeze usor in apa si sa nu corodeze suprafetele si utilajele pe care se aplica, sa aiba un spectru cat mai larg de actiune germicida, sa se indeparteze usor prin clatire si sa nu imprumute gust si miros neplacut produselor finite.
Dintre dezinfectantii cunoscuti amintim: clorul si compusii acestuia, unele substante tensioactive, iodoforii si dezinfectantii gazosi.
Dezinfectia prin mijloace fizice se realizeaza prin oparire sau fierbere.
Radiatiile ultraviolete se utilizeaza la dezinfectia unor suprafete si, mai ales, a aerului din incaperile productive sau de depozitare unde trebuie mentinute conditii riguroase de igiena (de exemplu, in sectia de preparare a maielelor din fabricile de lapte, in laboratoarele de microbiologie din intreprinderi).

Alte normative in acest sens sunt:

2. Ordonanta Europeana 2073/2005 si Ordonanta Europeana (EC) 1441/2007 cu privire la faptul ca alimentele destinate consumului nu trebuie sa contina bacterii patogene sau tovine bacteriene, fiind necesara testarea acestora pentru a se detecta prezenta de Salmonella, Listeria, Staphylococcus sau a alor microorganisme daunatoare.

3. Regulamentul (CE) 1881/2006 si Decizia Comisiei 2008/629/EC privind nivelurile maxime pentru anumiti contaminanti din produsele alimentare (nitrati, toxine fungice, dioxine, metale grele etc).

4. Regulamentul 852/2004 privind igiena materiilor prime de origine animala, Regulamentul 853/2004 privind controlul oficial si reguli de sanatate a animalelor ce por fi sacrificate pentru consumul uman, dar si norme aplicate in unitatile de procesare a carnii, Regulamentul 854/2004 pe certificarea veterinara, Directiva 2002/99/CE si directiva ce abroga provederile contrare preexistente (Directiva 2004/41/EC).
 

În industria alimentara, radiatiile ultraviolete se folosesc mai ales pentru dezinfectia aerului din încaperile de productie si depozi­tare si pe suprafete. Pentru dezinfectie se folosesc lampi cu presiune scazuta de vapori de mercur, care emit ra­diatii cu lungime de unda de 240-280 nm, in special cele de 253,7nm numite si radiatii UV-C, interval în care efectul germicid este maxim.
Cele mai sensibile sunt bacteriile Gram negative nesporulate, urmate de cocii Gram pozitivi, sporii bacterieni si fungici si de virusuri.
O buna dezinfectie cu radiatie UV-C distruge pana la 99,99% din bacterii si alte microroganisme daunatoare (protozoare, fungi, virusi, spori de mucegai).Lista microorganismelor distruse prin radiatia UV-C in proportie de 99,9-99,99%, in functie de timpul de expunere asupra ADN-ului acestora:BACTERII:
Neisseria meningitidis
Klebsiella pneumoniae
Bakterium E-coli în aer si din apa
Pseudomonas aeruginosa, P. pseudomallei, P. mallei
Acinetobacter
Moraxella catarrhalis, M. lacunata
Alkaligenes
Cardiobacterium
Haemophilus influenzae, H. parainfluenzae
Bordetella pertussis
Francisella tularensis
Legionella pneumophila
Chlamydia psittaci, pneumoniae
 
Mycobacterium tuberculosis, M. kansasii, M. avium-intracell.
Nocardia asteroides
Bacillus anthracis, B. tuberculi
Staphylococcus aureus
Streptococcus pyogenes, S. pneumoniae
Corynebacteria diphtheria
Mycoplasma pneumoniae
Yersinia pestis
Serratia marcescens
Coxiella burnetti
Salmonella thiphimurium
Salmonella Enteritidis
Salmonella Paratiphi
Salmonella Typhosa
Staphilococcus albus
Staphilococcus aureus
Staphilococcus hemolyticus
Staphilococcus lactis
Staphilococcus viridans
Staphilococcus epidermitis
  
VIRUSI:
Orthomyxoviridae - Influenza
Arenavirus - Junin
Arenavirus - Machupo
Arenavirus - Lassa
Filovirus - Marburg
Filovirus - Ebola
Hantaviruses
Picornoviridae - Rhinoviruses
Picornoviridae - Echovirus
Coronaviruses
Paramyxovirus
Morbillivirus
Respiratory Synctial Virus
Togavirus
Coxsackievirus
Parvovirus B19
Parainfluenza
Adenoviruses
Reoviruses
Poxvirus - Variola
Poxvirus - Vaccinia
Varicella-zoster
Virusuri hepatitice
Virus gripal
 
FUNGI SI ALTELE:
Nocardia brasiliensis
Aspergillus spp.
Cryptococcus neoformans
Histoplasma capsulatum
Blastomyces dermatitidis
Coccidioides immitis
Pneumocystis carinii
Sporothrix spp.
Ulocladium spp. 
 
23
mar 2016

Scrisoare deschisă către producătorii din România

Stimate Doamne/ Stimati domni, dupa evenimentele regretabile care s-au întâmplat si se întâmpla în tara, cu suspiciunile si acuzele privind producatorii de lactate si carne din România, am hotarât, ca si companie producatoare de lampi si dispozitive bactericide, sa venim în întâmpinarea acestor probleme, aducându-va în vedere echipamentele pe care le producem si comercializam. ...

Scrisoare deschisă către producătorii din România

Noi, BIOCOMP, suntem compania românească, care poate să vă ofere atât consilierea, livrarea cât și mentenanța produselor de reală necesitate în activitatea companiilor producătoare din alimentația publică.

Cu o activitate de 25 de ani pe piața românească, suntem capabili să vă oferim suportul de care aveți nevoie pentru a vă putea desfășura producția de lactate sau carne în cele mai bune condiții de securitate și control bacterian, fungic și viral. Lămpile bactericide BIOCOMP sunt foarte eficiente în dezinfecția suprafețelor de lucru, a recipientelor de ambalare și a aerului în orice tip de încăpere. Cu un consum redus de energie, fără riscul de a elimina în aer produși chimici secundari, cu posibilitatea de a funcționa în continuu pâna la 9000 de ore și chiar cu opțiunea de programare pentru funcționare în lipsa personalului uman, lămpile noastre vă pot aduce liniștea și încrederea în procesele pe care le întreprindeți.             

Pentru a răspunde cât mai bine specificaţiilor dumneavoastră de producţie, echipa consultanţilor BIOCOMP vă oferă soluţiile personalizate, condițiile de livrare şi de montaj în termenii cei mai buni pentru compania dumneavoastră.

Nu  ascundem faptul că așteptăm cu interes feedback-ul dumneavoastră, asigurându-vă totodată că vă stăm la dispoziție pentru orice informație la numerele de telefon 0232/315.433, 0723/234.030, e-mail: office@biocomp.ro, sau pe site-ul nostru www.biocomp.ro.

În speranța unei colaborări viitoare, vă dorim succes în proiectele dumneavoastră profesionale!

 

Cu stima,
Echipa BIOCOMP

 
22
mar 2016

Norme de igienă pentru personalul din industria laptelui

Pregatirea sanitara a lucratorilor din industria laptelui, privind normele de igiena ce se impun activitatilor din acest sector al industriei alimentare, reprezinta o conditie esentiala pentru asigurarea unei înalte calitati a laptelui materie prima si a produselor rezultate dupa prelucrarea acestuia. ...

Norme de igienă pentru personalul din industria laptelui

Reguli generale, nu sumare

 În limitarea sau realizarea contaminării microbiene, omul are un rol deosebit de important, fiind deseori purtător al unei microflore naturale, localizate în diverse spaţii ale corpului: mâini, gură, nas, intestin, piele s.a În acelaşi timp, omul este purtător şi eliminator de germeni, care pot lesne contamina alimentele, ipostază agravantă în cazul produselor care nu suferă tratamente termice.

 Laptele şi produsele lactate contaminate cu bacterii din grupul Salmonella, Shigella, Escheria coli etc. pot intoxica grav consumatorii. Sunt fenomene ce pot fi evitate prin igienă individuală strictă, întreruperea lucrului şi prezentarea la medic, în cazul îmbolnăvirilor. Animalele, cu precădere cele bolnave, reprezintă surse de infecţie pentru lapte, microorganismele ajungând în lapte direct din canalele galactofore sau prin intermediul dejecţiilor, părului, etc.

 Animalele, îndeosebi cele bolnave, reprezintă surse de infecție pentru lapte, microorganismele ajungând în lapte direct din canalele galactofore sau prin intermediul părului, dejecțiilor etc. Pericolul contaminării directe sau contaminării încrucişate poate fi minimizat în timpul producţiei, transportului şi depozitării produselor, de către operatori, obligaţi să respecte standardele de igienă impuse.

 Nu a fost niciodată opţională cunoaşterea regulilor de igienă personală şi a normelor de igienă a muncii, de către toţi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în acest segment ocupaţional. Ştiut fiind că (oricât de gustoase şi atrăgătoare) produsele lactate devin lesne necorespunzătoare, producând daune consumatorilor, operatorii care desfăşoară activităţi de producţie a laptelui în exploataţii, centre de colectare sau fabrici de produse lactate sunt obligaţi să asigure conformitatea cu cerinţele de sănătate, a produsului.

 Buna desfăşurare a activităţilor din aceste unităţi obligă operatorii-administratori să instruiască personalul angajat, în vederea respectării şi aplicării măsurilor de igienă personală curentă şi a celor sanitar-veterinare, asigurând lucrătorilor echipamente de protecţie adecvate colectării şi manipulării laptelui şi/sau produselor lactate.

 Personalul din industria laptelui are îndatorirea de a se supune regulilor sanitare strict obligatorii, în scopul asigurării condiţiilor igienice de fabricare a produselor şi de a evita răspândirea toxiinfecţiilor alimentare. În acest scop, personalul angajat trebuie să aibă avizul medical favorabil şi să se prezinte la examenele medicale clinice şi de laborator periodice (coprologic, serologic etc), stabilite prin legislaţia specifică şi instrucţiunile sanitare locale.

 Operatorii-administratori sau şeful formaţiei de lucru vor controla zilnic personalul, la intrarea în schimburi, privind: starea de curăţenie a echipamentului de protecţie, starea de curăţenie a mâinilor (îndeosebi a unghiilor), absenţa leziunilor pielii la nivelul feţei sau braţelor, leziuni care ar putea contamina laptele materie primă sau produsele lactate. Aceşti lucrători nu pot fi folosiţi pentru alte munci (îndeosebi la activităţi de curăţenie) decât după terminarea lucrului sau schimbului.

 

Igiena individuală

 Igiena individuală reprezintă totalitatea regulilor ce trebuie respectate pentru menţinerea curăţeniei corporale şi a sănătăţii. Regulile de igienă individuală, impuse lucrătorilor din industria laptelui, fac referire la întreţinerea corpului şi a echipamentelor în stare de curăţenie. Igiena corporală cuprinde: igiena pielii, igiena părului, igiena mâinilor, igiena urechilor şi igiena buco-dentară.

Igiena pielii are o importanţă aparte, cu un rol protector al organismului, rol pe care îl poate îndeplini doar o piele curată. De-a lungul zilei, pe piele se depun substanţe toxice eliminate odată cu transpiraţia, praful, microorganismele, elemente ce duc la astuparea porilor, prin care pielea transpiră sau respiră. În ceste situaţii apare pruritul, iar microbii instalaţi pe piele pătrund în organism prin cea maică leziune.

Igiena părului (element protector şi decorativ al organismului uman), trebuie realizată prin spălare, lăsând în urmă transpiraţia şi microorganismele existente pe pielea capului. În industria laptelui, acoperirea părului este obligatorie, după duşul efectuat la intrarea în schimb, cu bonete curate sau alte elemente similare de protecţie. Operatorii trebuie să păstreze părul curat şi ordonat. Dacă părul este lung sau dacă lucrul se desfăşoară în spaţii unde se mulge, se prepară sau se manipulează lapte/produse lactate, părul trebuie acoperit în totalitate, pentru a preveni căderea acestuia pe produse.

Igiena mâinilor are nevoie de atenţie specifică. Cercetările au arătat că pe mâinile nespălate/neprotejate cu mănuşi ale unui lucrător din industria laptelui se pot găsi până la 5 milioane de germeni, în timp ce pe mâinile spălate şi dezinfectate apar doar câteva sute sau mii de germeni. S-a constatat totodată că, datorită secreţiei uşor acide, pielea corpului are o acţiune autosterilizantă, dependentă de regiunea anatomică.

Spălarea se face cu apă curentă, minimum 2 minute, urmată de dezinfectarea cu soluţii slab concentrate, uscarea cu aer cald sau ştergerea cu prosoape de hârtie. Personalul nu trebuie să poarte în tipul lucrului bijuterii sau ceasuri. Nu se recomandă folosirea deodorantelor sau a altor substanţe odorizante puternice, fiind totodată interzisă folosirea ojei sau a lacului de unghii.

Conform Regulamentului (CE) 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, adoptat şi adaptat la normele sanitare veterinare din România:Persoanele care efectuează mulsul şi/sau manipulează lapte crud şi colostru au obligaţia să poarte haine curate, adaptate acestei activităţi. Deoarece pentru această activitate este necesar un nivel ridicat de igienă personală, în apropierea lor vor fi montate instalaţii specifice pentru a facilita spălarea frecventă a mâinilor şi braţelor. Îmbrăcămintea mulgătorilor trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie rea conducătoare de căldură, pentru a menţine un strat de aer cald între piele şi haine; permeabilitate pentru aer; curată pe dinafară şi pe dinăuntru, aerisită şi schimbată periodic.”


Echipamentul de protecţie

Se înţelege prin echipament de protecţie “toate piesele de îmbrăcăminte şi încălţăminte folosite de operatorii alimentari, menite să împiedice contaminarea alimentelor cu încărcătura microbiană a organismelor lor. Echipamentul poate asigura protecţia lucrătorilor şi când aceştia îşi desfăşoară activitatea într-un mediu poluat, care le-ar putea afecta sănătatea.” (Ghidul de Bune Practici de Producţie şi Igienă în Industria Laptelui şi Prelucrării Produselor Lactate)


Regulile de bune practici, privind îmbrăcămintea de protecţie sunt următoarele:

– îmbrăcămintea de protecţie trebuie purtată corespunzător, să acopere corpul şi să nu formeze pliuri/cute care favorizează acumularea murdăriei şi dezvoltarea microorganismelor;

– personalului nu îi este permis să intre, îmbrăcat în haine de stradă sau încălţat cu încălţăminte de stradă, în spaţiile unde sunt manipulate sau depozitate alimente;

– pentru îmbrăcămintea de protecţie sunt recomandate culori deschise;

– echipamentul de protecţie care acoperă îmbrăcămintea personală nu trebuie să aibă buzunare exterioare, iar nasturii obişnuiţi trebuie înlocuiţi cu alte sisteme de închidere (capse, fermoare), eliminând pericolul căderii acestora în produse. Uneori folosit, echipamentul corporal integral, format dintr-o singură piesă (salopeta) nu este considerat metodă de bună practică; aceasta poate veni în contact cu pavimentul, când este folosită toaleta;

– când operaţiile din lanţul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite şorţurile din plastic;

– hainele murdare nu pot intra în contact cu cele curate, impunându-se existenţa de spaţii separate pentru îmbrăcămintea de protecţie şi pentru îmbrăcămintea privată;

– îmbrăcămintea de protecţie, purtată exclusiv în interiorul spaţiului de lucru, nu poate fi luată acasă;

– pantofii de protecţie şi cizmele de cauciuc vor sta la dispoziţia lucrătorilor în număr suficient, acordându-se atenţie curăţirii acestora;

– obligaţia de a purta bonete (care trebuie să acopere în totalitate părul) revine tuturor celor care intră în domeniul de producţie: personal tehnic, vizitatori, organe de control etc.

 

Echipamentul de protecţie trebuie menţinut integru, într-o perfectă stare de curăţenie, schimbat zilnic sau de câte ori este necesar. Este obligatorie starea de integritate corespunzătoare: fără lipsuri, fără rupturi sau adaosuri nepermise. Echipamentul va fi spălat corespunzător, încât să ofere siguranţa sanitară a suprafeţei. Când operaţiunea de spălare a echipamentului nu este subcontractată, aceasta va fi realizată în spaţii conexe, amenajate special.

Călcarea echipamentului, operaţiune ce urmează spălării, are rolul de omorî microbii remanenţi (pe lângă beneficiul estetic), acţionând ca etapă de sterilizare uscată. Când se remarcă starea necorespunzătoare a echipamentului, nu este permis accesul lucrătorilor în producţie. Folosirea pe termen lung a echipamentului duce automat la încărcarea acestuia cu microorganisme şi implicit la riscul de contaminare a alimentelor. Chiar dacă aspectul lasă impresia curăţeniei conforme, acesta trebuie schimbat zilnic sau de câte ori este nevoie. Şeful ierarhic superior operatorului verifică zilnic starea de curăţenie a hainelor şi încălţămintei protectoare.

 

Controlul medical, comportamentul şi etica

Controalele medicale trebuie efectuate operatorilor din industria laptelui, la angajare şi periodic, conform legislaţiei specifice în domeniu. Acestor lucrători nu li se permite accesul în spaţiul alimentar dacă sunt bolnavi, putând afecta siguranţa laptelui/produselor din lapte. Interdicţia este valabilă şi pentru persoanele însănătoşite după o infecţie cu Salmonella, dar care pot fi purtători ai germenilor ce prezintă pericol de contaminare pentru alimente.

 Totodată, regulile medicale obligatorii cer operatorilor:

– să nu prezinte răni pe piele, tăieturi deschise, neacoperite corespunzător cu bandaje rezistente la apă;

– să anunţe personal când sunt bolnavi sau un membru al familiei este bolnav, evitând astfel punerea în pericol a siguranţei alimentelor;

– să nu mulgă, să nu manipuleze laptele sau produsele lactate dacă au stări de vomă sau diaree;

– să se întoarcă la locul de muncă, doar când sunt complet refăcuţi;

– când se întorc din vacanţe, să fie sănătoşi, astfel încât să nu afecteze siguranţa alimentelor;


Comportamentul şi etica în spaţiile de producţie cer operatorilor, în principal:

– să mănânce, să bea sau să fumeze doar în spaţiile prevăzute în acest scop;

– să nu scuipe, să nu tuşească sau să nu strănute deasupra produselor alimentare;

–  să nu şteargă nasul, ochii sau urechile în spaţiile unde sunt manipulate alimente. Vor fi utilizate, pentru aceste situaţii, batiste de unică folosinţă, urmând o igienizare şi dezinfectare a mâinilor;

– să nu mestece sau să arunce pe jos gumă de mestecat;

– să nu guste mâncarea cu degetele;

– coridoarele, scările, garderobele, spaţiile de odihnă pentru pauze, wc-urile nu trebuie curăţate de către personalul productiv, ci de către personalul autorizat.

Normele de protecţia muncii şi comportamentul în cazuri de urgenţă vor fi însuşite de toţi salariaţii din unitate. Aceştia trebuie informaţi prin organizarea periodică de instruiri privind protecţia muncii şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în stare critică. Fiecare dintre angajaţi are obligaţia să ştie cine este persoana responsabilă cu siguranţa sa şi modul prin care poate ajunge cât mai rapid la aceasta, pentru a i se acorda primul ajutor.

 În vederea însuşirii cât mai temeinice a tuturor regulilor de igienă de către personalul din industria laptelui, în sensul dobândirii unei educaţii sanitare, care să se reflecte în respectarea şi aplicarea conştientă a normelor sanitare, se realizează în unităţi (în colaborare cu organele şi cu autorităţile competente) cursuri speciale privind igiena produselor alimentare. Tot în acest scop, se desfăşoară o amplă propagandă vizuală şi auditivă.

Sursa : Fabricadelapte.ro
 
02
dec 2013

Ambalajul şi termenul de valabilitate al produselor lactate si din carne

Fiecare dintre noi, fie producator, distribuitor, comerciant sau consumator final de produse din carne, ne dorim sa avem parte de cele mai bune produse, mentinute in cele mai bune conditii de igiena si cu termene de valabilitate de lunga durata.Este posibil asa ceva? ...

Ambalajul şi termenul de valabilitate al produselor lactate si din carne


Beneficiem prea putin noi, producatorii, de avantajele unui mediu perfect curat si dezinfectat, atunci când producem anumite specialitati din carne?
Fabricarea produselor din carne reprezinta un proces ce solicita un tratament foarte atent in vederea evitarii contaminarii cu orice fel de bacterii, virusi, mucegaiuri etc.
Fiecare linie de productie, ambalare si spatiu de depozitare trebuie mereu curatat, dezinfectat si intretinut in cele mai bune conditii.

Cum putem realiza aceasta?

Ca o prima solutie, am fi tentati sa spunem prin utilizarea produselor de curatenie de tip detergenti si substante chimice… dar acestea sunt doar o solutie de scurta durata care nu dezinfecteaza in totalitate aerul din incapere si nu opresc bacteriile si sporii de mucegai ce circula prin intermediul aerului sa se aseze pe produs sau in interiorul ambalajului ce urmeaza a fi folosit.

Solutia propusa de SC BIOCOMP SRL consta in utilizarea LAMPILOR BACTERICIDE LBA ce pot fi montate pe liniile de productie, liniile de ambalare si in spatiile de depozitare. Actiunea lampilor este una distrugatoare fata de bacterii, virusi si mucegaiuri, neafectând calitatea carnii, oferindu-va astfel un beneficiu si un avantaj concurential enorm: prelungirea termenului de valabilitate al produselor.
 
Recomandat este ca lampa bactericida sa dezinfecteze ambalajul chiar pe linia de ambalare, pentru a micsora cât mai mult timpul dintre momentul dezinfectiei ambalajului si inchiderea sau sigilarea acestuia cu produsele de carne in interior. Se evita astfel, patrunderea unor microorganisme ce pot dauna calitatii finale a produsului livrat. 

De asemenea, aceste lampi bactericide pot fi utilizare si pentru dezinfectia aerului in incaperile de depozitate a materiilor prime, a semifabricatelor sau chiar a produsului finit.
 
Actiunea lampii bactericide LBA are o eficacitate de 99.99% in dezinfectia microorganismelor si poate fi adaptata in functie de specificul spatiilor de fabricare sau depozitare (din inox, cu montare pe perete, tavan sau cu montare pe un stativ mobil, putând fi mutata dintr-o incapere in alta).

 
02
dec 2013

Beneficiile luminii ultraviolete in cadrul sectiilor de productie si ambalare a produselor din carne

Fiecare departament in care se desfasoara activitatile de productie si de ambalare a produselor din carne, si nu numai, contin, inevitabil, bacterii si alti agenti patogeni. ...

Beneficiile luminii ultraviolete in cadrul sectiilor de productie si ambalare a produselor din carne
 Unde se instaleaza acestia?

Practic, peste tot: in aer, apa sau chiar pe suprafetele de lucru din abatoare, carmangerii, camere de depozitare, camere de transare a carnii, linii de productie, linii de imbuteliere si ambalare, cantine, bucatarii etc. In plus, se pot instala in locurile greu accesibile, locatiile mereu predispuse la intuneric si umezeala, locurile in care se utilizeaza baile de apa sau alte substante, locuri cu trafic intens de persoane, vestiare, cabine de dus pentru angajati.

Cel mai dificil de ferit de distrugerea bacteriala sunt alimentele din carne. Aceasta este o consecinta directa a continutului lor proteic care constituie sursa ideala de hrana pentru orice tip de microorganisme care intra in contact cu ele. Chiar cele mai elaborate spatii de depozitare a carnii nu sunt capabile sa faca mai mult decat sa incetineasca dezvoltarea bacteriilor pana la un anumit punct, unde nu mai exista riscul infectarii si, implicit, alterarii acestora.

Odata cu introducerea lampilor bactericide oferite de catre BIOCOMP in cadrul acestor spatii, prin radiatia ultravioleta emisa este invinsa actiunea negativa a bacteriilor, acestea pierzandu-si puterea inmultirii, suprafata iradiata devenind astfel dezinfectata. Montarea corecta a lampilor in aceste spatii va elimina formarea altor agenti patogeni sau problema “petelor fierbinti” de pe suprafata carnii.

Este demn de semnalat ca avantajele instalarii lampilor cu UV nu sunt limitate numai la spatiile industriale, ci sunt aplicabile si la nevoile pe scara mai redusa ale macelariilor, carmangeriilor etc. Astfel, avantajele folosirii lampilor bactericide sunt:
 • realizarea unui microclimat lipsit de bacterii, virusi sau spori de mucegai;
 • igiena si protectia mediului fara utilizarea produselor chimice;
 • marirea termenului de valabilitate a produselor alimentare;
 • eficacitate mare: dezinfectie 99,99% a microrganismelor;
 • posibilitatea utilizarii in prezenta personalului uman, toate produsele avand un dispozitiv de orientare si concetrare a radiatiei UV;
 • nu produc ozon sau alti compusi secundari, chimici sau fizici;
 • durata mare de functionare (garantat pentru 8000ore);
 • intretinere usoara, consum mic de energie;
 • usor de instalat si de utilizat.
Pentru mai multe detalii, puteti accesa sectiunea produselor dedicate Domeniului Alimentar unde veti afla mai multe despre produsele specializate LBA.
 
 
30
nov 2013

Lampile UV si siguranta personalului uman, in conditii de imbolnaviri in masa sau boli cu transmitere aeriana

Virusi gripali sau alte boli cu transmitere aeriana, care pun in pericol personalul uman angajat in cadrul companiei dumneavoastra, pot genera usor imbolnaviri in masa si epidemii greu de controlat, ce afecteaza in mod proportional personalul uman angajat, activitatea economica si performanta companiei. ...

Lampile UV si siguranta personalului uman, in conditii de imbolnaviri in masa sau boli cu transmitere aeriana
 
Cum prevenim si cum ne asiguram ca numarul de angajati pe care ii avem sunt protejati de aceste boli?
 
 
Igienei fiecarei persoane angajate in cadrul companiei trebuie sa se faca intr-un mod controlat. Chiar daca sunt asigurate toate conditiile de igiena si protectia personalului uman (dusuri, toalete, lavoare, vestiare, produse de protocol si igiena, etc), totusi circulatia aeriana a bacteriilor daunatoare nu este luata in calcul si, de cele mai multe ori, nu poate fi controlata in totalitate. 

 
In aceasta situatie critica intervin Lampile LBA UV ce au un rol extrem de important in protejarea personalului uman si eliminarea bacteriilor daunatoare organismului uman.
 
Microorganismele ce plutesc liber in aerul din camera sunt iradiate cu radiatia UV si astfel se obtine o reducere considerabila si chiar eliminarea in totalitate a numarului microorganismelor dintr-o incapere (vestiare, sali de fumat, sali de sedinte, sali de mese, birouri administrative, hale de productie etc). Aerul este, practic, fortat sa treaca prin regiunea iradiata datorita circulatiei naturale a aerului, fiind redus pericolul infectiilor in cazul microogranismelor periculoase care se transmit aerian, prevenindu-se numeroasele imbolnavirile de la om la om. 
 
Ce se intâmpla cu bacteriile in timpul radiatiei UV?
 
Bacteria este un microorganism unicelular microscopic, de natura vegetala, care provoaca unele boli infectioase. Calea de transmitere a bacteriilor poate fi aeriana (inspiratie), atingere (obiecte contaminate) sau inghitire (alimentatie contaminata).
Pentru a ucide microorganismele cu transmitere aeriana, radiatia UV produsa de lampi penetreaza membrana celulelor, strabate continutul celulei si distruge ADN-ul celular, determinând leziuni ce impiedica activitatea bacteriei si capacitatea acesteia de a se reproduce, nemaifiind o amenintare pentru organismul uman.


 
Razele UV afecteaza deci materialul biologic, fara a produce reactii chimice, doar prin intermediul energiei, de putere mare, livrate celulelor. Microorganismele inactive nu sunt indepartate din mediul in care se gasesc, insa ele nu mai sunt daunatoare. De asemenea, radiatia UV nu modifica particulele sau substantele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant, iar la doza mare, sterilizant.

 
Câteva din avantajele utilizarii lampilor LBA UV sunt:


1. Continuitate: dezinfectie permanenta a mediului de lucru, chiar si in prezenta personalului uman;
 
2. Eficienta: un consum mic de energie si o putere de dezinfectie mare intr-un timp scurt;
 
3. Economie: pret competitiv, eliminarea utilizarii antisepticelor scumpe, a suplimentului de munca si timp necesar realizarii dezinfectiei;
 
4. Durata de activitate: garantie 8000 ore de functionare;
 
5. Flexibilitate: intretinere facila, functionare continua pe baza de programator, posibilitatea utilizarii fara control uman.
 
In acest mod, bolile cu transmitere aeriana sunt prevenite si chiar eliminate oferind un mediu de lucru sigur si protejat.
Protejati-va angajatii si veti avea numai de câstigat!
 
 
03
sep 2013

Mod montare lampi

Lampile bactericide se pot monta pe perete, pe tavan sau pe stativ mobil. Toate lampile au un dispozitiv de orientare care asigura rotirea lampii cu aproximativ 240o si posibilitatea orientarii fluxului radiatiei UV în directia dorita. ...

Mod montare lampi
Montarea pe perete
Montarea lampilor bactericide pe perete
Se fixeaza doua bolturi in perete (prin impuscare) in plan orizontal.
Este permisa fixarea lampii in perete si cu doua holtzsuruburi in dibluri incastrate sub tencuiala.
Se fixeaza lampa in bolturile din perete cu saibe si piulite M6, cu ajutorul unei chei fixe.
Se conecteaza cordonul exterior al lampii la instalatia electrica din incapere.
Se orienteaza corpul lampii (1) in pozitia de functionare dorita.

Aceasta lampa bactericida are avantajul ca poate fi folosita in interioare ocupate, fara ca ocupantii incaperii sa foloseasca echipament de protectie special. Lampile, fiind dotate cu dispozitive de orientare si reflectorizare a radiatiei UV, pot fi instalate in doua moduri:
 1. Montare cu reflectorul orientat in sus, pentru iradierea aerului din partile superioare ale incaperii. Lampile dotate cu reflectoare trebuie orientate astfel ca sa nu emita radiatii sub linia orizontala. Lampile trebuie montate la 2m deasupra podelei. Aerul de sub lampi este astfel liber, in sensul ca nu este supus radiatiei ultraviolete directe. Aerul de deasupra (la peste 2m), fiind supus radiatiilor UV directe, va fi dezinfectat permanent.
  Convectia libera a aerului cald din incapere, fara ventilatie fortata, cauzeaza o miscare a aerului de aprox. 1,5-8 m3 pe minut. Aceasta miscare duce la un schimb de aer intre partile superioare si cele inferioare ale camerei, astfel ca aerul va fi dezinfectat progresiv.
  Acest proces reduce contaminarea totala a aerului la o fractiune fata de cea existenta inainte ca lampile cu UV sa fie pornite.
  O alta aplicatie ce foloseste aceasta metoda consta in prevenirea transmiterii prin aer a microorganismelor ce trec prin camere adiacente, prin intermediul unor lampi montate fie deasupra usilor, fie intre ele.
 1. Montare cu reflectorul orientat in jos, pentru iradierea partilor inferioare ale incaperii.
  Aceasta metoda este recomandata a fi folosita in acele cazuri in care este important ca aerul din intreaga camera, chiar si cel de la nivelul podelei sa fie dezinfectat cat mai mult posibil.
  In acest caz, lampile bactericide (suplimentare celor care iradiaza aerul de sus), ar trebui sa aiba reflectoarele indreptate in jos si montate la aprox. 60 cm deasupra podelei.
  O alta aplicatie o constituie iradierea podelei, atunci cand zona respectiva este intens circulata si aerul de deasupra podelei este purtator de praf, microbi, etc. (de ex. salile de asteptare, coridoare).

Montarea pe plafon
Montarea lampilor bactericide pe plafon
 • in acest caz, corpul lampii bactericide (1) va fi atarnat de plafon (ca o lustra) prin intermediul tijei de sustinere (3) si cu un carlig de prindere la celalalt capat. Tija se insurubeaza in corpul lampii.
 • Cordonul electric de alimentare va fi trecut prin interiorul tijei si legat la reteaua de alimentare. Este obligatorie montarea intrerupatorului pe conductorul de faza si legarea lampii la nulul de protectie.
Legenda: (1) lampa bactericida, (2) dispozitiv de orientare, (3) tija sustinere, (4) capac protectie, (5) carlig agatare, (6) surub strangere capac protectie
 
Montarea pe stativ mobil
 • Conectarea lampii bactericide la reteaua electrica se face prin introducerea stecherului in priza (cu contact de protectie) si actionarea intrerupatorului (5). Lampa trebuie sa emita o lumina bleu - albastruie continua, fara palpairi sau intreruperi.
 • Trepiedul permite utilizarea lampii bactericide in incaperi diferite, iar modul de fixare al corpului lampii pe trepied permite rotirea si, deci, orientarea fluxului radiant in orice directie.
Legenda: (1) lampa bactericida, (2) dispozitiv de orientare, (3) piesa de legatura cu trepiedul, (4) trepied, (5) intrerupator, (6) stecher cu contract de protectie, (7) programator (la comanda speciala)
 
Nota: Toate lampile au un dispozitiv de orientare care asigura rotirea lampii cu aprox. 240o si posibilitatea orientarii fluxului radiatiei UV in directia dorita. In plus, deoarece acest dispozitiv permite orientarea fluxului luminos al lampii bactericide inspre perete sau tavan, lampa poate fi utilizata si in prezenta personalului uman.
 
 
<< <   1 2   > >>